Eurostat: economia Romaniei, printre cele mai afectate din UE

Potrivit datelor Eurostat, “economia României este printre cele mai afectate de criză din întreaga Uniune Europeană”. Se pare că movul principal ar fi creşterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor.

Conform datelor prezentate de Biroul de Statistică al UE, Eurostat, România a înregistrat în primul trimestru din 2010 a treia scădere a PIB conparativ cu perioada similară a anului trecut, dintre cele 23 de state membre pentru care datele sunt disponibile.

Reduceri economice mai accentuate decât ale ţării noastre au avut numai Letonia şi Bulgaria.

La polul opus, creşteri ale PIB au înregistat 11 state membre, cele mai pronunţate înregistrându-se în Slovacia +4,5%, Suedia +2,9% şi Polonia +2,8%.

Institutul Naţional de Statistică din România a publicat estimările pentru evoluţia PIB în primul trimestru. Astfel, singura ramură a economiei care a înregistrat o creştere a volumului a fost industria.

Conform INS, cifra de afaceri din industrie a scăzut însă per total în aprilie faţă de martie 2010 cu 4%. INS a mai comunicat faptul că în trimestrul I din acest an costul orar al forţei de muncă s-a majorat cu 1,82% faţă de trimestrul precedent şi cu 4,74% faţă de perioada similară din 2009.

 

Sursa: INS, RADOR

 

What Next?

Related Articles