Europenii in fata euroalegerilor

Duminică, 07 iunie, cetăţenii din 19 state ale Uniunii Europene se vor prezenta la urne, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.


Se încheie astfel un maraton de patru zile de alegeri pentru Parlamentul European, marcate de un puternic absenteism şi de un avânt al partidelor extremiste şi antieuropene.

Alegătorii din Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia (unde s-a votat şi sâmbătă), Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria urmează să-şi desemneze duminică reprezentanţii în Parlamentul European.

Rezultatele din celelalte ţări care au organizat deja (începând din 4 iunie) scrutinul europarlamentar – Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Slovacia, Cipru, Malta şi Italia – vor fi cunoscute în mod oficial abia în seara acestei zile, după ora 20.00 GMT, când se vor fi închis urnele din toate statele membre.

Exit poll-urile făcute publice în ţările care au votat deja indică un avânt neaşteptat al partidelor antieuropene şi extremiste.

Astfel, în Olanda, Partidul pentru Libertate (PVV) al deputatului de extremă dreaptă Geert Wilders a obţinut 17% din voturi, devenind a doua forţă politică a ţării reprezentată în PE. Acesta militează pentru stoparea extinderii Uniunii şi chiar pentru excluderea României şi Bulgariei din UE.

Şi în Marea Britanie, formaţiunea de extremă dreapta Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) pare să-i fi devansat pe laburiştii aflaţi la putere, situându-se pe locul doi în opţiuni, după Partidul Conservator.

Scoruri bune ar putea obţine şi partidele antieuropene din Austria, Slovacia şi Bulgaria, care capitalizează nemulţumirea electoratului faţă de partidele la putere, confruntate cu criza economică.

Totuşi, pe ansamblu, partidele de centru-dreapta, care sunt la putere în aproape 20 din cele 27 de state ale Uniunii, ar urma să strângă cele mai multe voturi, formând, în continuare, cel mai puternic grup politic din Parlamentul European.
Social-democraţia de centru-stânga, incapabilă să profite de pe urma crizei, va rămâne probabil a doua forţă politică din PE, înaintea liberalilor.

În alegerile europarlamentare de anul acesta, aproximativ 388 de milioane de europeni au drept de vot. După primele zile, se conturează deja un absenteism record, mai mare chiar decât cel de la precedentul scrutin pentru PE, din 2004, când doar 54,6% din europenii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles