Europa ca o peninsulă?!!!

Europa. foto vms alberchwendeAm întâlnit această formulare acum câteva luni, într-un material al unui cunoscut analist de geopolitică “en vogue” şi am considerat că a fost mai mult o figură de stil pentru a atrage atenţia asupra subiectului abordat, ca urmare nu m-am aplecat mai mult asupra ei. Iată însă că, la o prezentare universitară internaţională, susţinută de acelaşi autor, la începutul lunii octombrie a.c., am avut surpriza să-l văd reluând această formulare, pe care o pot categorisi în cel mai bun caz ca fiind suficient de neinspirată, indiferent de scopul urmărit.Desigur, putem roti Pământul şi îl putem privi din orice unghi dorim,
pentru a sublinia o caracteristică a unei anumite zone, însă în acelaşi timp, chiar în lumea globalizată, dar în haos, nu putem să bagatelizăm un continent – Europa, clasificându-l ca peninsulă, chiar dacă în foarte puţine lucrări apărute şi recunoscute pe plan mondial, se consideră că Europa şi Asia ar fi un singur continent – Eurasia. Geografia se răzbună, menţiona un autor de pe acelaşi continent cu analistul respectiv. Nu doresc nici o polemică pentru această clasificare nefericită a Europei ca şi peninsulă, dar mă întreb cum se văd italicii, ibericii şi scandinavii din această perspectivă?
continuarea pe www.ingepo.ro

scris de Corneliu PIVARIU

What Next?

Related Articles

One Response to "Europa ca o peninsulă?!!!"

  1. Kormoran says:

    Daca ne raportam la dimensiunile Europei fata de celelalte continente, cam suntem un soi de peninsula. Una batrana, invechita, care nu reuseste sa renasca. Dar e a noastra, trebuie sa tinem la ea si sa nu acceptam astfel de remarci, aproape injositoare.