Euro la mâna judecătorilor germani

Euro - o bancnotă cu tot mai multe probleme

Curtea Constituţională germană (CCG) a început să analizeze legalitatea planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, din prspectiva respectării legii fundamentale a Germaniei (Grundgesetz).

Dacă cei opt judecători din Karlsruhe (sediul CCG n.r.) decid că sistemul de salvare european, de 500 de miliarde de euro, încalcă semnificativ legea fundamentală a Germaniei (Grundgesetz), există riscul ca principalul sprijin acordat ţărilor din sudul şi vestul Europei aflate în criza datoriilor suverane să se prăbuşească.

CCG judecă mai multe plangeri la adresa planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, una dintre ele fiind depusă de un grup de profesori, care susţin că împrumuturile acordate Greciei subminează Bundestagul; încalcă Tratatul de la Lisabona, mai precis clauza de “niciun plan de salvare”; reprezintă, de fapt, crearea unei uniuni de transfer fiscal, în ascuns, fără a se opera schimbările necesare în Grundgesetz; şi “dau o lovitură fundaţiilor constituţionale ale statului şi societăţii noastre”.

Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe german, a susţinut în faţa tribunalului, că falimentul Greciei ar fi declanşat o contagiune masivă şi încă un şi mai mare cataclism financiar decât criza creditelor din SUA.

Profesorul Joachim Starbatty, de la Universitatea Tubingen, litigant în proces, se aşteaptă ca tribunalul să ajungă la o decizie de tipul “Da, dar…”, prin care va permite continuarea planurilor de salvare, însă va impune condiţii foarte stricte pentru viitoarele planuri similare.

În cel mai bun caz, tribunalul va insista ca Bundestagul să aibă dreptul la veto cu privire la pachetele de salvare.

sursa: The Telegraph

What Next?

Related Articles