Este Spania in situatia Greciei?

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că “statele din zona euro, inclusiv Spania, sunt libere să acceseze fondul de european de stabilizare, oricând este nevoie”, potrivit lui EUobserver.

După întâlnirea avută pe 14 iunie cu Nicolas Sarkozy la Berlin, cancelarul german a refuzat să comenteze zvonul potrivit căruia Spania ar fi în situaţia iminentă de a cere ajutorul Uniunii.

“Dacă vor apărea probleme, mecanismul de ajutorare va putea fi activat”. Spania şi oricare altă ţară din zona euro ştie că poate recurge la acest mecanism dacă este nevoie”.
Declaraţiile lui Merkel survin ca urmare a numeroaselor zvonuri lansate de presa germană, potrivit cărora, oficiali din unele state UE se pregătesc, pe “tăcute” să acorde un ajutor Madridului de circa 750 de miliarde de euro, din fondul european de stabilizare.
Comisarul şef al CE, Jose Manuel Barroso, alături de alţi oficiali europeni, au negat că acest subiect s-ar fi aflat pe agenda discuţiilor pe 14 iunie.

Deşi la acestă dată a fost convocată în grabă o teleconferinţă a miniştrilor de finanţe din grupul G7.Iar unul dintre subiecte a fost situaţia extrem de dificilă din sectorul bancar spaniol.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, şi Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Comisiei Europene, au dezminţit zvonurile potrivit cărora Uniunea Europeană s-ar pregăti pentru un amplu plan de salvare a economiei spaniole.

 

 

Sursa: EUobsever

What Next?

Related Articles