Eșec ruso-turco-iranian în soluționarea conflictului din Siria

Membrii delegați ai opoziției siriene www.reuters.com

Membrii delegați ai opoziției siriene www.reuters.com

Rusia, Turcia și Iranul au eșuat în a ajunge la un consesns privind acordul referitor la războiului din Siria, inclusiv granițele și politicile a patru zone sigure convenite anterior.

Negociatorul șef al Moscovei, Alexander Lavrentiev, a declarat că documentele care atestă modul în care cele patru zone ar trebui să funcționeze “au nevoie de finalizare”, în ciuda faptului că au fost “în principiu convenite” între cei trei actori cheie, după două zile de negocieri în Kazahstan.

Moscova și Teheranul, care îl susțin pe președintele sirian Bashar al-Assad și sprijinitorul unei părți a opoziției siriene, Ankara, au convenit în luna mai să stabilească patru zone sigure de încetare a focului.

Ca urmare, luptele au încetat în săptămânile după încheierea acordului, dar ciocnirile au reizbucnit în unele zone și, deocamdată actorii internaționali implicate nu au finalizat limitele zonelor de siguranță și nu au stabilit cine le va proteja.

Pentru a perfecta detaliile planului asupra Siriei, cele trei părți au organizat o serie de întâlniri cu ușile închise în Astana, cu participarea reprezentanților guvernului si a opoziției siriene

Discuțiile sunt menite să completeze negocieri politice mai largi, pe care ONU le susține la Geneva. Acestea urmează să fie reluate săptămâna viitoare.

Cei trei au declarat că vor organiza următoarea rundă de negocieri în Astana în ultima săptămână din august.

În timpul Conflcitului din Siria, care a debutat în martie 2011, au fost ucise aproximativ 320.000 de personae.

 

Zinca Răzvan-Petru, InfoMondo

Sursa: Al Jazeera

What Next?

Related Articles