Emiterea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor este blocată

Datorită absenţei finalizării contractelor de reasigurare şi a unei baze de date complexe cu numărul de locuinţe din România, emiterea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor este blocată.

Cu toate acestea primăriile pot amenda, deja, contravenţional, proprietarii care nu au încheiat asemenea asigurări.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, promulgată în 2009, ar trebui pusă în aplicare de la 1 iulie 2010, iar neîncheierea poliţelor este considerată contravenţie, amenda fiind de la 100 lei până la 300 lei.

Valorile minime anuale de asigurare ale imobilelor vor fi de 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, iar cele maxime pot ajunge până la 20.000 de euro pe an.

În septembrie 2009, 13 asigurători au constituit Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), aportul la capitalul social fiind de 19,34 milioane de lei.

Reprezentanţii PAID au apreciat că, în zonele rurale dar nu numai acolo, asigurarea locuinţelor va fi blocată de reticenţa oamenilor şi de imposibilitatea unora de a achita poliţele. După părerea acestora, de aceste ‘cazuri sociale’ ar trebui să se ocupe statul.

Potrivit unui studiu GfK România, 40% dintre respondenţi au fost de acord cu introducerea asigurărilor obligatorii de locuinţă şi circa 35% ar opta şi pentru o asigurare facultativă.

sursa: AGERPRES

 

What Next?

Related Articles