Emisarul ONU şi al Ligii Arabe în Siria cere includerea Iranului în rezolvarea problemei siriene

Siria

Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, emisarul ONU şi Ligii Arabe pentru soluţionarea crizei siriene, Kofi Annan, recunoaşte că misiunea sa “nu a reuşit” şi pledează pentru asocierea Iranului la negocieri.

Annan este autorul unui plan de soluţionare a crizei din Siria care nu a fost aplicat.

Interviul este publicat cu o zi înaintea reuniunii la Paris a Conferinţei Prietenilor poporului sirian, în cadrul căreia peste 100 de ţări arabe şi occidentale au solicitat Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie cu caracter constrângător conţinând o ameninţare cu sancţiuni împotriva Damascului.

Kofi Annan a vorbit, de asemenea, despre misiunea observatorilor în Siria (MISNUS), mobilizată la jumătatea lui aprilie, alcătuită din aproape 300 de militari neînarmaţi repartizaţi în mai multe oraşe din Siria, dar şi din aproximativ 100 de experţi civili. Misiunile MISNUS de patrulare au fost suspendate la jumătatea lui iunie, din cauza presistenţei confruntărilor armate.

“Auzim uneori spunându-se că observatorii care nu sunt înarmaţi nu au reuşit să pună capăt violenţei. Dar nu au avut niciodată un asemenea rol! Ei au fost trimişi în Siria pentru a verifica dacă părţile îşi respectau angajamentele de încetare a ostilităţilor. Iar pentru un scurt moment, pe 12 aprilie, acest lucru s-a întâmplat, cele două părţi au încetat confruntările”, a explicat Annan.

Fostul secretar general al ONU a evocat importanţa rolului Rusiei, apropiată regimului de la Damasc şi care a blocat până în prezent toate acţiunile internaţionale iniţiate împotriva regimului lui Bashar al-Assad, subliniind totodată asupra importanţei asocierii Iranului la negocieri.

“Rusia are influenţă, dar nu sunt sigur că evenimentele vor fi determinate numai de Rusia (…). Iranul este un actor. El ar trebui să facă parte din soluţie. El are influenţă, iar noi nu putem ignora acest lucru”, a dar asigurări Annan.

Americanii şi europenii s-au opus ca Iranul, un aliat al regimului de la Damasc, să fie invitat la recenta Conferinţă interministerială de la Geneva asupra situaţiei din Siria, din cauza conflictului care opune Teheranul occidentalilor în problema programului său nuclear.

În opinia lui Annan, precedentul libian este cel care explică atitudinea Moscovei şi Beijingului, care blochează orice iniţiativă a vreunei acţiuni internaţionale împotriva regimului Bashar al-Assad în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
“Vă voi spune în mod deschis că modul în care responsabilitatea de a proteja a fost utilizată în Libia a creat o problemă acestui concept. Ruşii şi chinezii consideră că au fost înşelaţi: ei au adoptat o rezoluţie ONU care a fost transformată într-o schimbare de regim. Nu aceasta era intenţia iniţială, din punctul de vedere al acestor ţări”, a explicat diplomatul ghanez.

În Siria, reprimarea mişcării de contestare populară şi luptele care au urmat între forţele guvernamentale şi opozanţi înarmaţi s-au soldat cu 16.500 de morţi, începând din martie 2011 şi până în prezent, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles