Emirul Qatarului cedează puterea în mâinile fiului său

şeicul Hamad bin Khalifa al-Thani (stanga) si Crown Prince Sheikh Tamim  June 24, 2013. foto: AFP

şeicul Hamad bin Khalifa al-Thani (stanga) si Crown Prince Sheikh Tamim June 24, 2013. foto: AFP

Emirul Qatarului –  şeicul  Hamad bin Khalifa al-Thani – a  anunţat marţi, 25 iunie 2012, transferarea puterii către fiul său, prinţul Sheikh Tamim, facând o alegere rară pentru un conducător arab din Golf şi anume de a ceda în mod voluntar puterea pentru a încerca să asigure o succesiune lină.

Într-un discurs difuzat la televiziunea de stat, emirul a declarat că era timpul ca o nouă generaţie să preia puterea, în urma celor 18 ani ai săi aflaţi la cârma micului şi bogatului stat.

Surse din mediul diplomatic au declarat că emirul, care l-a răsturnat pe tatăl său printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge în 1995, a planificat de mult să abdice în favoarea fiului său de 33 de ani, Prinţul Sheikh Tamim. Sheikh Tamim a fost deja implicat în conducerea politică a ţarii sub îndrumarea tatălui său, emirul introducându-l de o perioada lungă de timp în afacerile ţării.

Şeicul, în vârstă de 61 de ani, nu a făcut însă nici o menţiune cu privire la oficialul responsabil de politica externă a Qatarului, prim-ministrul şi ministrul de externe Sheikh Hamad bin Jassim, un politician veteran care este de aşteptat să demisioneze.

Qatarul este o ţară mică, de 2 milioane de locuitori, dar este un mare exportator de gaze naturale, un centru mondial de investiţii şi un susţinător financiar al revoltelor Primăverii arabe.

Qatarul a jucat un rol activ în diferite crize politice şi conflicte cum ar fi Yemen, Somalia, Liban, Darfur şi în teritoriile palestiniene. A încercat de multe ori să-şi maximizeze importanţa regională organizând tratative de pace pe teritoriul propriu.

Această schimbare are un impact semnificativ asupra mediului de securitate din Golf, Qatarul avand statutul unui actor regional important.

Bianca Simion, Infomondo

Sursa: Reuters

What Next?

Related Articles