Elveţia – o punte chineză în Europa

relatii bilaterale dintre Elvetia si China. foto antena3

relatii bilaterale dintre Elvetia si China. foto antena3

Pe data de 18 iulie, la Beijing, ministrul chinez al Apărării, Chang Wanquan, s-a întâlnit cu președintele elvețian Ueli Maurer, pentru a discuta despre îmbunătățirea cooperării militare dintre cele două țări.

Chang –  îndeplinind, de asemenea, şi funcţia de consilier de stat – a declarat că “menţinerea unor contacte militare la nivel înalt între cele două state, a schimburilor instituţionalizate și a unei cooperari concrete între cele două sisteme militare vor conduce la o dezvoltare substanţială, benefică ambelor părţi”.

El a declarat că ambele state ar trebui să identifice noi domenii de cooperare, în scopul promovării beneficiului adus de schimburile comerciale, dar și de cooperarea militară. Acest Acord vine după ce, la începutul lunii, China şi Elveţia au semnat un acord de liber schimb, al doilea de acest fel încheiat de guvernul chinez cu o ţară europeană.

Maurer a declarat că Elveția acordă o importanță deosebită dezvoltării relațiilor cu China și salută faptul că rolul Chinei în afacerile internaţionale este tot mai semnificativ.

Maurer, îndeplinind şi funcţia de șef al Departamentului Federal Elvețian de Apărare, Protecție civilă și Sport, va participa la Forumul Eco-Global care va avea loc de vineri până duminică în Guiyang, capitala provinciei Guizhou din sud-vestul Chinei.

Elveţia devine o punte chineză în Europa după semnarea, la Beijing, pe 6 iulie, a unui acord de liber-schimb între Elveţia şi China, după şase ani de discuţii, dar şi prin prisma discuţiilor purtate pentru iniţierea unei cooperari militare.

China este al treilea partener comercial al Elveţiei, după Uniunea Europeană şi SUA, schimburile comerciale dintre cele două ţări ridicându-se anul trecut la 26,3 miliarde de dolari, din care 22,8 miliarde reprezintă exporturile Elveţiei în China. Astfel, Elveţia este una dintre puţinele ţări occidentale care au o balanţă comercială excedentară în relaţiile cu China.

 

Sursa: People’s Daily, PressEurop

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles