Elveţia a limitat cursul de schimb la 1,20 franci pentru un euro – bursele europene se redresează

franc elvetian euro leu foto cronica de iasi

Banca Centrală Europeană a fost informată de Banca Naţională a Elveţiei (SNB) SNB că a luat decizia de a limita cursul de schimb la 1,20 franci elveţieni pentru un euro.

În comunicatul Băncii Naţionale a Elveţiei se arată că “nu vom mai tolera o rată de schimb sub nivelul minim de 1,20 franci elveţieni pentru un euro. SNB va impune acestă rată minimă cu maximă determinare şi este pregătită să achiziţioneze masiv valută”.

Euro, care se tranzacţiona la aproximativ 1,10 franci elveţieni înainte de anunţ, s-a apreciat ulterior la 1,2036 franci iar bursele europene şi-au revenit după pierderile masive de luni, când investitorii au fost îngrijoraţi de extinderea crizei datoriilor în Europa.

Indicele principal SMI al bursei elveţiene a crescut luni cu 4,8%, la 5.399 puncte, investitorii sperând că decizia SNB va ajuta exportatorii elveţieni. În ultimele luni, aprecierea masivă a francului elveţian a provocat dificultăţi pentru companiile şi exportatori elveţieni, ale căror marje de profit s-au diminuat.

În perioada care a trecut din 2008 şi până în prezent francul elveţian s-a apreciat cu 40% în raport cu moneda euro, ceea ce a afectat exporturile Elveţiei. Îngrijorările cu privire la posibilitatea unei noi recesiuni au determinat recent SNB să reducă dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero.

Analiştii sunt sceptici că decizia de a limita cursul rata de schimb la 1,20 franci elveţieni pentru un euro va fi eficientă pe termen lung, mai ales dacă actuala criză a datoriilor va provoca căderea euro.

sursa: MarketWatch

What Next?

Related Articles