Egiptul un butoi de pulbere

Mohamed ElBaradei in mijlocul multimii 28 ian 2011 foto www.agerpres.ro

După ce “revoluţia de iasomie” tunisiană a dus la alungarea preşedintelui ţării, modelul pare a fi adopat de tot mai multe ţări arabe. După Tunisia a urmat Yemenul şi acum Egiptul. Algeria pare să le urmeze.

Vineri 28 ianuarie, principalul opozant egiptean, Mohamed ElBaradei, laureat al Nobel pentru Pace 2005, şi fost şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) s-a alăturat manifestaţiei paşnice organizate la Cairo, în cea de-a patra zi a protestelor împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak.

Persoane din anturajul lui ElBaradei au dat mâna cu poliţiştii, într-un gest simbolic, după ce în cursul dimineţii au avut loc confruntări între forţele de ordine, care au făcut uz de tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc, şi protestatari:

În localitatea Suez încă un civil şi-a pierdut viaţa.

Potrivit Associated Press, poliţia a folosit şi bastoane împotriva manifestanţilor, care l-au înconjurat pe Mohamed ElBaradei pentru a-l proteja.

La finalul rugăciunii de vineri, în mijlocul unui puternic dispozitiv de securitate, credincioşii au scandat ‘Jos Hosni Moubarak’ .

Numeroase detaşamente de scutieri au fost mobilizate în oraş, la intrarea pe podurile de peste Nil sau în intersecţiile importante.

Mohamed ElBaradei, fost director general al AIEA, cu sediul la Viena, declarase joi, înainte să părăsească Austria, că este pregătit să conducă “tranziţia politică” în Egipt.

La începutul serii de vineri, la Cairo protestatarii scandau “Fără violenţă”, unii strângând mâinile poliţiştilor.

Miercuri, cel puţin 500 de persoane au fost arestate drept urmare a deciziei autorităţilor de a interzice orice manifestaţie împotriva preşedintelui Hosni Moubarak.

După două zile de manifestaţii fără precedent împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere de trei decenii, demonstraţiile s-au soldat în total cu şase morţi şi zeci de răniţi.

Miercuri “Mişcarea din 6 aprilie”, o organizaţie de tineri prodemocraţie, aflată la originea acestor manifestaţii, a cerut egiptenilor să continue mişcarea, inspirată de revolta tunisiană care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.

Guvernul egiptean a ordonat vineri tuturor operatorilor de telefonie mobilă să-şi suspende serviciile ‘în anumite zone’ ale ţării, a anunţat compania britanică Vodafone.

Puterea de la Cairo a decis vineri blocarea reţelei internet în Egipt, în cadrul campaniei guvernului de a contracara manifestaţiile anti-Mubarak. Aceasta reprezintă o premieră mondială prin amploarea sa, iar autorităţile egiptene exercită presiuni împotriva operatorilor pentru neutralizarea acestui instrument-cheie în mobilizarea participanţilor la demonstraţii.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles