Egipt – spre instaurarea unei noi dictaturi?

Proteste si violente in Egipt. foto enational.ro

Recent – mai exact pe 22 noiembrie – preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, a decis să îşi consolideze prerogativele deja foarte extinse printr-o “declaraţie constituţională”.
Provenit din rândul Fraţilor Musulmani,el dispunea deja de puterea executivă şi legislativă, Adunarea fiind dizolvată înaintea alegerii sale, în luna iunie.

Noile prerogative îi permit ca deciziile sale să nu poată fi atacate prin recursuri de puterea judiciară, cu care are relaţii tensionate.

Motivul invocat pentru sporirea prerogativelor sale ar fi fost acela că, în acest fel, s-ar produce “accelerarea reformelor democratice”.

La începutul mandatului său, Mohamed Morsi a fost nevoit să ţină cont de instituţiile statului. Totodată, el a trebuit să-şi consolideze imaginea de “preşedinte care ţine cu poporul”, pentru a înlătura temerile unei populaţii ce facuse mari sacrificii pentru a-şi dobândi libertatea, scăpând de aşa-zisa democraţie a lui Hosni Mubarak, şi apoi de regimul autoritar al dictaturii militare.
Gestul făcut de Morsi – acela de a emite declaraţia constituţională – a fost deja interpretat ca fiind un pas important spre dictatură. Aceasta, cel puţin de o parte a populaţiei, care protestează împotriva preşedintelui.

Alţi egipteni –  cei de orientare islamistă, jubilează. Pentru simplu fapt că ei l-au adus la putere şi pentru că au încredere în el.
Noua atitudine a lui Morsi – orientarea spre totalitarism – a fost oarecum facilitată de “anemia Israelului şi a Statelor Unite”, potrivit DW.

Israelienii, americanii şi vest-europenii s-au focusat asupra interesului lor comun: acela de a-l folosi ca mediator în conflictul iscat între Hamas şi Israel.

Interpunându-se în conflictul dintre Israel şi Hamas (filiera palestiniă a Fraţilor Musulmani) Morsi a obţinut ceea ce i s-a cerut către SUA şi occidentali: un fragil armistiţiu israeliano-palestinian.

Totodată,pentru a-şi netezi drumul înspre instaurarea dictaturii, a instituit un regim de teroare împotriva tuturor opozanţilor săi.

Numeroşi opozanţi care militează pentru un Egipt democratic şi laic au fost aruncaţi în puşcării, agresaţi, schingiuiţi, ameninţaţi cu moartea.
“Astfel, preşedintele egiptean a luat măsurile pe care le adoptă toţi tiranii spre a justifica instaurarea dictaturii. A pretins că ar vrea astfel să apere revoluţia”, potrivit DW.

Purtătorul său de cuvânt, Yassir Ali, a făcut public faptul că nimeni, „nici un individ şi nici un for politic sau guvernamental nu mai poate contesta sau revoca declaraţiile constituţionale, legile şi decretele emise de preşedinte”.

Concomitent, preşedintele s-a auto-investit cu prerogativele care să-i permită să ia „toate măsurile necesare apărării revoluţiei, unităţii naţionale şi siguranţei naţionale”.
Prin declaraţia constituţională, el însuşi se plasează deasupra justiţiei şi deasupra instituţiilor statului.

Totodată, devin inatacabile şi principalele sale instrumente de putere, în special Comitetul Constituţional şi Camera Superioară a Parlamentului.

Ambele foruri sunt dominate de islamiştii preşedintelui. Aceasta, după ce membrii liberali s-au retras din cele două instituţii, în semn de protest faţă de modul ilegal în care au fost alcătuite.

Consiliul superior al justiţiei, în urma unei reuniuni de urgenţă, a emis un comunicat prin care afirmă că, “declaraţia constituţională anunţată de preşedinţie este un atac fără precedent împotriva independenţei puterii judiciare şi judecăţilor acesteia”.

De asemenea, “Clubul judecătorilor din Alexandria a anunţat suspendarea activităţii în toate tribunalele şi birourile procurorului în provinciile Alexandria şi Beheira (…) până la încheierea crizei provocate de această declaraţie”, a anunţat Mohammed Ezzat al-Agwa, preşedintele Clubului, într-un comunicat.

Prin urmare, o oarecare opoziţie se manifestă public. Din păcate însă, este posibil ca să fie prea puţin semnificativă această opoziţie. Iar Morsi cu acoliţii săi să îşi urmeze calea: instaurarea unei noi dictaturi în Egipt.

 

Sorina Bruj

 

Sursa: DW

 

What Next?

Related Articles