Egipt: escaladare a violenţelor, armata deschide focul

Egipt. ciocniri. fot cnn

Egipt. ciocniri. fot cnn

Armata egipteană deschide focul asupra demonstranţilor pro-Morsi
Cel puţin 34 de persoane au fost ucise într-un atac în afara sediului Gărzii republicane din Cairo, potrivit declaraţiei unui oficial egiptean aparţinând Ministerului Sănătăţii.
Khaled el-Khatib a spus că rapoartele iniţiale au indicat că 34 de persoane au fost ucise şi 300 au fost rănite în primele ore ale zilei de luni.

Frăţia Musulmană a declarat că au fost trase focuri împotriva susţinătorilor preşedintelui destituit, Mohamed Morsi, lângă sediul central, unde Morsi este reţinut. Armata egipteană a afirmat că “un grup terorist” a încercat să ia cu asalt clădirea.

În jurul orei la care se fac rugăciunile de dimineaţă, martorii au declarat că “armata şi poliţia au început să tragă focuri de mitralieră şi au aruncat cu gaze lacrimogene”.
Armata egipteană are însă o altă versiune a evenimentelor: a declarat că un grup terorist armat a încercat să atace obiectivul şi forţele de securitate, ucigând un ofiţer.
Armata a arestat 200 de atacatori, care transportau arme, muniţie, şi cocktail-uri Molotov, a raportat agentia de stat MENA.

Human Rights Watch a cerut liderilor militari şi politici ai ţării să îşi consolideze eforturile pentru a opri vărsarea de sânge.

Armata egipteană l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele pro-islamist Morsi, miercuri 3 iulie, după demonstraţii de masă la nivel naţional, conduse de tineri activişti care cereau demisia acestuia.

Frăţia musulmană a denunţat intervenţia ca o lovitură de stat şi a promis rezistenţă paşnică împotriva “autorităţilor uzurpatoare”.
Violenţele survin la doar câteva ore după ce televiziunea de stat a raportat că preşedintele interimar al Egiptului l-a nominalizat pe Mohamed ElBaradei pentru a servi ca vice-presedinte şi pe Ziad Bahaa El Din ca prim-ministru.

Preşedintele interimar Adly Mansour are nevoie de obtinerea unui consens politic înainte ca aceştia să fie numiţi.
ElBaradei este cunoscut în întreaga lume ca fiind fostul şef al Agenţiei de supraveghere atomice a ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Sursa: CNN , BBC, The Guardian

Bianca Simion, Infomondo

What Next?

Related Articles