Egipt: ciocniri interconfesionale la Cairo soldate cu morţi şi răniţi

ciocniri interconfesionale la Cairo intre musulmani şi creştini 07 mai 2011 foto CNN

În urma unor confruntări violente între musulmani şi creştini în timpul zilei de sâmbătă seara, într-un cartier din Cairo, s-au înregistrat nouă morţi şi peste o sută optzeci de răniţi.

Principalele confruntări s-au produs în jurul unei biserici din cartierul Imbaba, care a fost atacată de musulmani pe motiv că o creştină care ar vrea să se convertească la islam este închisă acolo. O altă biserică din acest cartier a fost incendiată.

Pentru aplanarea confruntărilor au fost dislocate importante efective de militari şi poliţişti.

Potrivit agenţiei oficiale Mena, cel putin cinci creştini copţi au fost ucişi în cursul unui atac lansat de “salafişti (o mişcare fundamentalistă islamistă-n.r.), care au deschis focul asupra noastră”, a declarat un preotul Hermina.

Militarii au tras focuri de armă în aer pentru a încerca să separe cele două tabere. Mai mulţi musulmani au aruncat cocteiluri Molotov asupra creştinilor.

Armata egipteană a promis că va acţiona ferm împotriva celor responsabili pentru aceste violenţe. Un general, care s-a exprimat la postul privat ON-TV, a subliniat că orice persoană arestată la locul acestor violenţe riscă să fie judecată în baza unei noi legi privind banditismul, care prevede sancţiuni sporite.

Armata egipteană asigură conducerea ţării de la plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere, la 11 februarie, în urma unei revolte populare.

Copţii, sau creştinii din Egipt, reprezintă între 6 şi 10% din populaţia egipteană, care numără în total peste 80 de milioane de persoane. Ei constituie cea mai importantă minoritate creştină din Orientul Mijlociu.

Polemicile din jurul acuzaţiilor şi dezminţirilor privind creştini copţi care ar fi închişi pentru a-i împiedica să se convertească la islam alimentează de mai multe luni intensificarea tensiunilor între comunităţi.

sursa: CNN

What Next?

Related Articles