Efectele publicării documentelor militare secrete americane pe WikiLeaks

Ca reacţie la conţinutul documentelor secrete militare de către site-ul WikiLeak, ONU a facut un apel la preşedintele american Barack Obama să solicite o investigaţie completă în legătură cu implicarea forţelor americane în abuzuri asupra drepturilor omului în Irak.

Solicitarea la adresa lui Obama a venit din partea anchetatorului şef pe teme de tortură de la ONU, Manfred Nowak.

Acesta a precizat că un refuz din partea administraţiei americane de a realiza această anchetă ar însemna un eşec al acesteia în a-şi recunoaşte obligaţiile pe care le are potrivit dreptului internaţional.

Potrivit The Guardian, parte din documente dezvăluie acte de tortură, execuţii şi crime de razboi.

Cotidianul britanic a analizat cele 400.000 de documente, cea mai mare scurgere de informaţii militare secrete americane din istorie, şi a descoperit 15.000 de decese în rândul civililor, despre care nu se ştia până acum.

Rapoartele arată faptul că autorităţile din SUA nu au anchetat sute de cazuri de abuz, tortura, viol şi crimă ale polişiei irakiene, precum şi cazuri de soldaţi al căror comportament pare să fie sistematic şi să treacă nepedepsit.

Documentele, care acoperă perioada din Irak din 2004, indică faptul că forţele americane au primit ordine să ignore abuzuri comise de autorităţile irakiene.

sursa: The Guardian

What Next?

Related Articles