Economia mondială ar putea fi ameninţată de “o furtună perfectă”, din 2013

Nouriel Roubini

Economistul american, Nouriel Roubini, a declarat în cadrul unui interviu că economia mondială ar putea fi ameninţată din 2013 de “o furtună perfectă”, care s-ar putea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, încetinirea ritmului de dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane în Europa şi stagnarea din Japonia.

În opinia sa, există una din trei şanse ca aceşti factori să se combine şi să afecteze creşterea economică, din 2013.

Alte posibile urmări pot fi o creştere economică “anemică dar în regulă”, sau un scenariu optimist, în care expansiunea să se îmbunătăţească.

“Există deja elemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile publice şi private sunt prea mari. Problemele s-ar putea acutiza cel târziu în 2013″, a spus Roubini, profesor la Universitatea din New York.

Economia mondială este pusă în pericol de şomajul mare din SUA, creşterea preţurilor petrolului şi alimentelor, majorarea dobânzilor în Asia şi problemele comerciale apărute după cutremurul din Japonia.

De la începutul lunii mai, valoarea acţiunilor la nivel mondial a scăzut cu peste 3.300 miliarde de dolari, iar Roubini crede că pieţele financiare ar putea, de la jumătatea anului viitor, să se îngrijoreze în privinţa unei convergenţe a riscurilor, în 2013.

Roubini a prezis în 2006 o prăbuşire “catastrofală” a pieţelor financiare, pe care băncile centrale au fost incapabile să o prevină.

sursa: Blooberg.com

What Next?

Related Articles