Echipa de Formula 1 Renault sanctionata doi ani cu suspendare

După scandalul accidentului din Marele Premiu al statului Singapore din 2008, Consiliul Mondial al FIA, reunit la Paris, a hotărât o sancţiune de doi ani cu suspendare pentru echipa de Formula 1 Renault.

În acelaşi timp, Flavio Briatore, fostul manager al francezilor, a fost suspendat pe viaţă din lumea Marelui Circ. Directorul tehnic Pat Symond a primit o suspendare de cinci ani.

Sancţiunea vine după ce echipa Renault a fost gasită vinovată de provocarea intenţionată a unui accident pe durata MP al Singapore, din 2008. În acel moment, Nelson Pique Jr a comis voluntar un accident (echipa i-a comandat acest lucru) cu scopul de a-i favoriza victoria coechipierului Fernando Alonso.

Nelson Piquet Jr. şi tatăl acestuia, triplul campion mondial Nelson Piquet, i-au acuzat pe directorul tehnic Pat Symonds şi mai ales pe managerul echipei Renault, Flavio Briatore, că i-au solicitat pilotului să comită în mod voluntar un accident în timpul Grand Prix-ului statului Singapore din 2008, pentru a favoriza victoria coechipierului său, Fernando Alonso.

Potrivit AFP, Nelson Piquet Jr. şi Fernando Alonso au fost audiaţi de Consiliul Mondial , la fel ca şi Bernard Rey, preşedintele Renault F1. În schimb, Flavio Briatore şi directorul tehnic Pat Symonds nu au fost prezenţi.

Fernando Alonso a fost declarat nevinovat, în timp ce în cazul lui Nelson Pique Jr. a fost pusă în aplicare imunitatea primită de acesta din partea forului automobilistic mondial.

Cu toate că iniţial s-a vorbit chiar de o excludere pe durată nelimitata, francezii de la Renault au primit doar o sancţiune de doi ani cu suspendare, ceea ce înseamnă că echipa va putea participa în continuare la Grand Prix-urile din Marele Circ. Sancţiunea dictată de FIA va intra în vigoare doar dacă Renault va comite o noua greşală comparabilă cu cea de la Singapore.

Renault nu va suferi din punct de vedere financiar, FIA punându-i pe francezi să plătească numai cheltuielile totale ale investigaţiei, deşi echipa era pasibilă de o amendă usturătoare.

“Acceptam în totalitate această decizie. Ne cerem scuze fără nicio rezervă comunităţii Formulei 1 în privinta acestui comportament de neacceptat. Sperăm să putem lăsa în urmă această problema şi să ne concentram constuctiv pe viitor”, au precizat oficialii de la Renault într-un comunicat oficial.

“Consiliul Mondial consideră că greşeala făcută merită o suspendare definitivă din Formula 1, însă, ţinând cont de atitudinea pozitivă a Renault, Consiliul Mondial nu va aplica această descalificare decât dacă Renault comite o infracţiune comparabilă până la finalul anului 2011″, a anunţat FIA.

sursa: MEDIAFAX; HotNews

What Next?

Related Articles