Dublu succes FMI-guvernul boc: România a înregistrat cea mai abruptă scădere economică din UE în trimestrul al treilea

Potrivit datelor Eurostat, România este una dintre cele trei ţări din UE care au înregistrat contracţie economică în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie, iar singurul stat membru unde Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut mai abrupt este Grecia.

Datele privind PIB-ul pe trimestrul trei nu sunt disponibile pentru şapte state membre, respectiv Danemarca, Irlanda, Luxembourg, Malta, Polonia, Slovenia şi Suedia. Dintre acestea, numai Irlanda a înregistrat scădere economică în trimestrul al doilea.

Astfel, scăderea de 0,7% a PIB-ului României din trimestrul trei este depăşită doar de contracţia de 1,1% raportată de Grecia. Cea de-a treia ţară cu cifră negativă în perioada analizată este Olanda (-0,1%).

Economia UE a crescut cu 0,4% în perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice creşteri fiind înregistrate în Finlanda (1,3%), Cehia (1,1%) şi Slovacia (0,9%).

Raportat la trimestrul al treilea al anului trecut, scăderea de 2,3% afişată în dreptul României este depăşită numai de cea de 4,5% a Greciei, în timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%, iar cel al zonei euro cu 1,9%. De altfel, România şi Grecia sunt singurele state membre care au înregistrat contracţie economică pe datele analizate ajustate sezonier.

Estonia are cea mai puternică creştere economică, de 4,7%, însă pe date neajustate sezonier. Economia Slovaciei a crescut cu 4,1%, iar cea a Germaniei cu 3,9%.

Economia bulgară a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior şi cu 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În Ungaria, PIB-ul a urcat cu 0,8% comparativ cu trimestrul doi, respectiv cu 2,1% faţă de trimestrul al treilea din 2009.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles