Dobanzile la creditele isi continua si in viitor cresterea

Fata de vara anului trecut, leul s-a depreciat cu 20% în raport cu euro, iar dobanzile la creditele în lei au crescut cu aproape doua puncte procentuale.


Serialul scumpirii ratelor la credite continuă, iar analiştii nu au, încă, veşti bune în ceea ce priveşte o posibilă oprire a creşterii dobânzilor. Clienţii băncilor vor continua să plătească luni bune de acum înainte mai mult pentru a-şi achita datoriile.

Încă de la începtul anului în curs, scumpirile la ratele ­de credit au intrat în conştiinţa clienţilor băncilor. Deşi începutul de an este considerat o perioadă mai puţin prielnică creditării, datele BNR arată că apetitul pentru credit al românilor a avut prea puţin de suferit de pe urma politicii băncii centrale, a deprecierii leului sau a turbulenţelor de pe pieţele internaţionale.

Cert este însă că băncile s-au întrecut în majorări şi au revizuit, acolo unde a fost cazul, în creştere, dobânzile percepute. În medie, scumpirile de dobândă au fost de aproximativ 0,5-1% doar pentru dobândă, dar în realitate ratele au crescut cu mult mai mult, în strânsă legătură cu evoluţia cursului de schimb.

Analiştii spun că doi sunt factorii principali care au condus la scumpirea ratelor în cazul creditelor în lei. Primul este reprezentat de restrictivitatea politicii monetare a băncii centrale, care a majorat succesiv, încă din toamna anului trecut, nivelul dobânzii-cheie de la 7%, la 9,5% – în prezent.

Astfel, băncile au devenit mai tentate să îşi plaseze banii în depozitele BNR, unde riscul este nul, decât să acorde credite cu o dobândă inferioară celei oferite de banca centrală.

În plus, semnalele de alarmă din economia naţională au atras atenţia agenţiilor de rating asupra României, conducând la înrăutăţirea perspectivei de rating nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru instituţiile de credit care activează în sistem.

Şi, de vreme ce băncile din România se împrumută în mare măsură din afară, iar riscul de creditare asociat lor creşte, e normal ca şi costurile lor de creditare să crească. Iar clientul va sesiza efectul acestei serii de factori plătind o dobândă mai mare.

Analiştii sunt de părere că efectele majorării dobânzii de politică monetară se fac deja simţite. “Efectele înăspririi politicii monetare se fac simţite cu o întârziere de câteva luni. Având în vedere majorările dobânzii-cheie de anul acesta, nu cred că scumpirile se vor opri aici”, spune Ionuţ Dumitru, analist-şef la Raiffeisen Bank.

Ultima majorare a fost anunţată, la începutul săptă­mânii, de Banca Comercială Română, care şi-a majorat dobânzile cu 2,5 puncte procentuale la creditele în lei. Şi este de aşteptat ca şi alte instituţii de credit să ia măsuri similare în viitorul apropiat.

sursa: Adevarul

What Next?

Related Articles