Disputele teritoriale ar putea declanşa un război în Asia

Leon Panetta. foto cnnpolitics

Actualele dispute privind revendicarea unor teritorii ar putea genera conflicte teritoriale în Asia. În cazul de faţă, ne referim la disputa dintre China şi Japonia, cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est.
Leon Panetta, care se află într-un turneu în Asia, la sosirea sa la Tokyo, a declarat că este preocupat şi îngrijorat chiar de ce întorsătură ar putea lua lucrurile.
“Sunt preocupat atunci când văd ţări angajate în diverse provocări care ar putea declanşa violenţe şi, în final, ar putea duce la un conflict”, a afirmat Panetta.
“Şi acest conflict s-ar putea extinde”, a avertizat Leon Panetta.
În cadrul turneului său prin Asia va ajunge şi în China, în contextul în care tensiunile dintre Beijing şi Tokyo sunt din ce în ce mai puternice.
Obiectul litigiului, care a declanşat la acest sfârşit de săptămână numeroase şi violente manifestaţii anti-japoneze în mai multe oraşe din China, este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi.
Acest arhipelag, care ar ascunde zăcăminte de hidrocarburi, este revendicat şi de Taiwan.

Decizia de săptămâna trecută a Guvernului japonez de a cumpăra aceste insule de la proprietarii lor privaţi, urmând să le naţionalizeze, a provocat o reacţie puternică din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave să patruleze timp de câteva ore în jurul arhipelagului pentru a marca apartenenţa acestuia la China.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles