Dispute pentru resursele de hidrocarburi din Oceanul Arctic

Canada a acuzat Rusia ca incearca sa anexeze abuziv portiuni din Oceanul Arctic pentru a exploata rezervele de petrol, mobilizand in zona o flota de spargatoare de gheata cu propulsie nucleara.


Potrivit cotidianului britanic The Daily Telegraph, Moscova ar putea încerca să anexeze ilegal o porţiune vastă din Oceanul Arctic, unde, exista estimari ale oamenilor de stiinta ca, s-ar afla o rezervă de peste zece miliarde de tone de gaze şi petrol.

Spărgătoarele de gheaţă patrulează zone extinse din oceanul îngheţat. Opt spărgătoare de gheaţă s-ar afla în regiune, eclipsând flota britanică şi americană, întrucât niciuna dintre ele nu este dotată cu nave cu propulsie nucleară.

Ambiţiile Rusiei în legătură cu preluarea controlului asupra Arcticului au determinat Canada să dubleze finanţarea lucrărilor privind întocmirea unei hărţi subacvatice a Oceanului Arctic, la peste 25 de milioane de euro, pentru a-şi susţine revendicările asupra teritoriului.

Ministerul Apărării canadian intenţionează să înfiinţeze o flotă specială de patrulare a Pasajului de Nord-Vest.

Tensiunile din Arctic s-ar putea intensifica şi din cauza reluării de către Rusia a tacticilor practicate în perioada Războiului Rece, avioanele ruseşti survolând săptămânal Polul Nord şi simulând atacuri ale unor baze şi nave inamice.

Criza a izbucnit anul trecut, când un submarin rus a amplasat un steag în zona subacvatică Lomonosov, o porţiune de 1.240 de mile revendicată de Moscova.

Oceanul Arctic sau Polul Nord nu sunt deţinute de nicio ţară, însă potrivit Convenţiei ONU privind Legislaţia Maritimă din 1982, fiecare ţară riverană are drepturi de exploatare în cadrul “zonei economice exclusive”. Dupa ratificarea Convenţiei, gest pe care Statele Unit încă nu l-au făcut, fiecare ţară are la dispoziţie zece ani pentru a-şi revendica teritoriile din zonă.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles