Disidenţi iranieni aflaţi în exil susţin că Iranul construieşte un nou complex nuclear

opozitia iraniana in exil. foto economicanet

opozitia iraniana in exil. foto economicanet

Grupul de opoziţie iranian aflat în exil,Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), a afirmat, pe data de 11 iulie, că deţine informaţii despre o nouă instalaţie subterană secretă, aflată în faza de construcţie, şi care face parte din programul nuclear al Iranului, citează Reuters.

Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI) a anunţat printr-un comunicat că ”reţeaua Organizaţiei Mujahedinii Poporului din interiorul Iranului (PMOI) a obţinut informaţii credibile despre o nouă instalaţie total secretă, destinată proiectului nuclear al regimului”.

Purtătorul de cuvând a declarat că „în momentul de faţă nu poate spune cu exactitate ce fel de activitate nucleară se desfăşoară acolo, însă firmele şi persoanele implicate în acest proiect demonstrează că acea aşezare este una nucleară”.

„Instalaţia este amplasată într-un complex de tuneluri, situat la 50 de km nord-est de Teheran”, a mai precizat purtătorul de cuvânt disident.

CNRI reprezintă aripa politică a PMOI, care a luptat alături de Saddam Hussein în războiul din anii ’80 dintre Irak şi Iran.

Consiliul, al cărui conducere îşi are sediul în Franţa, este principala organizaţie a opoziţiei iraniere în exil. Acesta a făcut numeroase dezvăluiri în trecut despre programul nuclear al Iranului.

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rouhani, considerat de specialişti un cleric moderat, a reuşit prin atitudinea lui să sporească şansele pentru o soluţionare a acestui dosar, însă comunicatul de astăzi al CNRI poate pune la îndoială acest optimism.

CNRI a avut tot timpul ca şi obiectiv înlăturarea regimului clerical din Iran, şi tocmai din acest motiv analiştii privesc cu o oarecare rezervă afirmaţiile lor, deoarece cunosc agenda politică pe care o urmăresc.

În 2010, când acelaşi grup a declarat că are dovezi privind o altă instalaţie nucleară nouă, situată la vest de Teheran, oficialii SUA au răspuns că aveau cunoştinţă despre acel amplasament de ani de zile, şi că nu au avut niciun motiv să creadă că servea unor scopuri nucleare.

Iranul a negat în mod repetat aceste acuzaţii şi a argumentat că programul său nuclear are doar scopuri paşnice, fiind dedicat industriei energetice şi celei medicale.

Reamintim că SUA, Israel şi alte câteva state occidentale suspectează Iranul că îşi dezvoltă un arsenal militar nuclear, camuflat sub acest program care vizează scopuri paşnice, civile.

Totuşi, Iranul refuză o deschidere mai amplă în faţa inspectorilor ONU şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), iar acest lucru a generat sancţiuni economice dure, precum şi proferarea unor ameninţări militare de tip preventiv din partea Israelului.

Surse: Reuters

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles