Disensiune franco-rusă pe tema Siriei

Alain Juppe şi Serghei Lavrov interese diefrite in Siria

Aflat la reuniunea Consiliului ruso-francez pe probleme de securitate, ministrul francez de externe, Alain Juppe, a acuzat regimul sirian că este vinovat de “crime împotriva umanităţii” comise prin reprimarea violentă a protestatarilor antiguvernamentali.

Juppe şi-a exprimat speranţa că Rusia va susţine Franţa în problema siriană, în pofida faptului că, la ora actuală, poziţiile celor două ţări nu coincid. Moscova refuză să susţină o rezoluţie împotriva Siriei la Consiliul de Securitate al ONU.

“În privinţa Siriei, noi evaluăm diferit disperarea poporului sirian, care face eforturi de a-şi extinde libertăţile şi democraţia şi trebuie să trimitem un semnal conducerii siriene că aceste acţiuni sunt inadmisibile”, a declarat Juppe.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a criticat însă sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Siriei, apreciind că acestea “nu vor duce la nimic bun”, relatează agenţia Reuters.

La 27 august, Rusia a prezentat Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie referitor la Siria care nu prevede sancţiuni şi se limitează la a solicita preşedintelui al-Assad accelerarea reformelor. Proiectul rusesc a fost depus la numai câteva zile după un al proiect de rezoluţie, elaborat de ţările europene şi susţinut de Statele Unite, care cuprindea şi sancţiuni contra regimulii de la Damasc. Moscova a lăsat să se înţeleagă că-şi va exercita dreptul de veto faţă de orice rezoluţie ce cuprinde sancţiuni.

sursa: Reuters

What Next?

Related Articles