Discuţii politice privind posibilitatea participării Ucrainei la scutul antirachetă din Europa

Europe Anti-missile Ddefense System schema www.therightperspective.org

Şeful Biroului de legătură NATO din Ucraina, Marcin Koziel, a afirmat în cadrul unei dezbateri organizată la Kiev, că NATO şi Ucraina discută informal, atât la nivel politic cât şi tehnic, despre  posibila participăre a acestei ţări la scutul antirachetă pe care Alianţa Nord-Atlantică vrea să îl amplaseze în Europa.

Potrivit lui Koziel, amplasarea elementelor scutului este o prioritate pentru Alianţă. Acesta a arătat că în timpul summitului de la Lisabona NATO a convenit asupra posibilităţii de a implica state nemembre – “ţări terţe” – în cadrul scutului antirachetă din Europa.

Graţie “rachetelor sale balistice, tehnologiei, cunoştinţelor, experienţei sau pur şi simplu procesului de integrare europeană”, Ucraina este o astfel de ţară, a declarat Koziel.

După întâlnirea din februarie dintre secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi ministrul ucrainean de Externe Kostiantin Hriscenko, acesta din urmă a anunţat că Ucraina va participa la summitul Alianţei de la Chicago. NATO a anunţat, la rândul său, că Kievul este interesat de o cooperare în cadrul sistemului de apărare antirachetă. Rasmussen a declarat, de asemenea, că NATO îl va invita pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să participe la sumitul din mai.

sursa: Russia Today

What Next?

Related Articles