Directorul SRI: “crima organizată va afecta şi securitatea naţională”

sigla SRI

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Cristian Maior, a fost audiat de Comisia parlamentară pentru controlul SRI, pe tema fenomenului de crimă organizată . După audiere, directorul SRI, a făcut unele declaraţii de presă, subliniind că fenomenul de crimă organizată că  a luat amploare în ultima vreme în România. El a apreciat că “Ministerul de Interne şi Poliţia ar trebui să se ocupe şi ele foarte intens de acest fenomen”.

“Legat de crima organizată am precizat clar, Serviciul se ocupă de această dimensiune a securităţii naţionale la nivel strategic, vorbim de crimă organizată transfrontalieră care presupune fenomene foarte grave la adresa securităţii naţionale, contrabandă, evaziune fiscală, trafic ilegal de persoane, trafic de droguri, lucruri pe care serviciul le are în vedere permanent”, a spus Maior.

El a adăugat că statistic, în ultimii doi ani, au fost transmise de către SRI fie organelor de cercetare penală, DIICOT, DNA, fie Ministerului de interne, peste 1.500 de informări referitoare la aceste aspecte, iar aceste informări au vizat nu doar aspectele de ordin naţional ci şi pe cele de ordin local, pentru că fiecare secţie judeţeană a Serviciului are ca sarcină informarea factorilor locali despre aceste fenomene.

“Există hărţi complete şi în ceea ce priveşte clanurile şi acţiunea lor în plan judeţean, hărţi foarte clare făcute de SRI transmise Ministerului de interne şi organelor de cercetare. Serviciul nu este organ de aplicare a legii este o instituţie care prezintă informări. Multe dintre ele au ajutat la destructurări, altele, din păcate, sunt gestionate la nivelul organelor de aplicare a legii în felul în care sunt gestionate. Este o vulnerabilitate după părerea mea care trebuie tratată mai adecvat”, a mai precizat Maior.

Directorul SRI a spus că acest fenomen a evoluat, a crescut “în intensitate şi calitate” iar în perioada următoare va afecta şi securitatea naţională tot mai pregnant.

“Preferăm şi suntem obligaţi să ne ocupăm de aspecte de securitate naţională, de infracţiunile de drept comun va trebui să se ocupe foarte intens şi nu vreau să comentez activitatea altor instituţii, evident, în primul rând Poliţia, Ministerul de interne. Noi avertizăm asupra acestui fenomen care a crescut în intensitate”, a încheiat şeful SRI.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles