Din declaraţiile lui Traian Băsescu la Strasbourg

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 27 ianuarie, la Strasbourg, că “România a învăţat o lecţie extrem de dură a crizei”. Băsescu a mai afirmat că măsurile de austeritate au fost luate pentru a a crea resurse pentru investiţii, în vederea perspectivei unei creşteri durabile a economiei.

El a spus că, în România, creşterea explozivă a fost bazată pe stimularea excesivă a consumului şi pe dezvoltare imobiliară.

“Decizia pe care am luat-o a fost ca România să-şi aştearnă perspectiva de dezvoltare nu pe stimularea consumului, ci pe dezvoltare durabilă. De aceea s-au luat câteva măsuri foarte dure pentru a crea resurse pentru investiţii”, a adăugat şeful statului.

Băsescu a reamintit că anul trecut autorităţile au redus salariile în sectorul bugetar cu 25%, s-a introdus o taxare cu 5,5% a pensiilor, s-a introdus un nou sistem de salarizare, s-a introdus un nou sistem de pensii, iar vârsta de pensionare a fost crescută.

Traian Băsescu a mai declarat, joi, la Strasbourg, în plenul APCE, că noua Lege a educaţiei din România este “una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE”. El consideră că nu există “oprelişte” de utilizare şi învăţare a limbii materne în cazul minorităţilor.

“Îmi permit să afirm aici, cu toată responsabilitatea, că noua Lege a educaţiei este una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE, în acest moment. Nu există oprelişte de utilizare a limbii materne şi de învăţare în limba maternă, la nici un nivel al sistemului de educaţie românesc. Aceasta este noutatea pe care noua Lege o aduce din punctul de vedere al minorităţii. Mai mult decât atât, pentru comunităţile în care nu ar exista o şcoală care să permită aplicarea noii Legi a educaţiei, statul îşi asumă responsabilitatea transportului, dintr-un sat în alt sat sau la o oarecare distanţă, unde există o şcoală unde copilul minoritar poate să înveţe toate materiile în limba maternă”, a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu  mai spus că “România nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, menţionând că nu doar etnicii au nevoie de autonomie” şi s-a întrebat “de ce comunităţile de români ar avea mai puţină autonomie în a-şi stabili soarta comunităţii”.

“După cum vă este cunoscut şi afirmat de toţi politicienii români, noi nu îmbrăţişăm teoria autonomiei pe criterii etnice. În schimb, după cum aţi observat, dacă urmăriţi România, noi am trecut la un process generalizat de creştere a autonomiei locale”, a declarat Traian Băsescu.

El a făcut această declaraţie în plenul APCE, ca urmare a întrebării unui parlamentar ungar din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pe tema autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Referindu-se la absenţa PSD din plenul APCE, Băsescu a afirmat că, “dacă în ţară poate fi accepată poziţia ca fiind un joc al opoziţiei, externalizarea unei probleme pe care o au ei” nu crede că le face cinste, acuzând că aceştia i-au dezinformat pe socialiştii europeni.

“Puteţi verifica şi aveţi o probă şi astăzi, că parlamentarii socialişti, partidele din opoziţie nu răspund invitaţiilor la dialog, iar astăzi aveţi o probă. Partidele de opoziţie din România nu se află în sală. Nu am avut impresia că înainte de a veni aici am cerut partidelor de opoziţie din România să plece din sală. Am înţeles că a fost iniţiativa lor, iar motivaţia publică pe care au dat-o a fost pentru că ieri a fost arestat un membru marcant al opoziţiei, fiind suspectat de fraudă”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a fost interpelat de un alt parlamentar membru al APCE cu privire la frontiera cu Republica Moldova şi la conflictul transnistrean.

Traian Băsescu a răspuns acestuia că “România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state şi că niciodată nu a avut pretenţii teritoriale la Republica Moldova sau la vreun alt stat”.

“România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state”, i-a răspuns, la reuniunea APCE, Traian Băsescu unui parlamentar rus, care îl întrebase despre posibile pretenţii teritoriale ale României.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles