Din declaraţiile făcute la dineul de lucru ce a precedat G20

Summit G20 - 2011. foto romanialibera.ro

Summitul G20 ce a debutat pe 3 noiembrie, a fost precedat de un dineu de lucru, ce a avut în centrul atenţiei Grecia. În cadrul dineului au luat cuvântul preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, preşedintele Chinei,Hu Jintao, cancelarul german Angela Merkel, Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

Din declaraţiile celor amintiţi am reţinut următoarele:

“Grecia trebuie să se hotărască dacă vrea să rămână în zona euro şi nu va primi nici o tranşă a ajutorului prevăzut de planul de salvare financiară până când nu îşi va clarifica poziţia”, a declarat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Preşedintele Chinei, Hu Jintao, i-a spus la Cannes, omologului său francez, Nicolas Sarkozy, că “Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”. El s-a declarat încrezător în capacitatea europenilor de a face acest lucru, relatează agenţia China Nouă.

“Noi credem că Europa are toată înţelepciunea şi capacitatea pentru a rezolva această problemă a datoriei”, a declarat preşedintele celei de-a doua economii mondiale, citat de agenţia oficială.

Cancelarul german, Angela Merkel,a declarat că “Franţa şi Germania nu vor renunţa la euro, chiar dacă poporul elen va vota pentru ieşirea din zona euro”.

“Dacă poporul grec spune că nu vrea (ca ţara să rămână în zona euro), noi vom respecta decizia, dar nu vom renunţa la euro”, a spus Angela Merkel.

“Suntem pregătiţi” pentru o astfel de situaţie, a afirmat ea, răspunzând unei întrebări privind posibila ieşire a Greciei din zona euro, dând însă asigurări că Germania şi Franţa vor să ajute în continuare Grecia.

“Vrem stabilitatea zonei euro, de preferinţă cu Grecia, însă datoria de a menţine această stabilitate rămâne prioritară”, a declarat Merkel.

La rândul său, Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a declarat: “După ce referendumul (din Grecia) se va încheia şi toate incertitudinile vor fi eliminate, voi face o recomandare consiliului de administraţie al FMI privind a şasea tranşă a împrumutului nostru pentru susţinerea programului economic al Greciei”.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles