Din declaraţiile făcute de Traian Băsescu la TVR1

Traian Băsescu a declarat în seara zilei de 8 februarie, în cadrul emisiunii “Ediţie specială” de la TVR1, că “operaţiunea de combatere a evaziunii fiscale din domeniul vamal a început în vara anului trecut”. El a mai spus că vrea ca “operaţiunea de combatere a evaziunii în vămi să ajungă la regina sistemului”.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu la TVR1:
– Uninominalul trebuie făcut corect şi banii de campanie finanţaţi din bugetul de stat, pentru că numai aşa putem îndepărta clientela de oamenii politici. Bugetul de stat şi statul îşi permit acest lucru. Legea electorală trebuie asumată de majoritatea parlamentară. Dacă vor ţine cont de asta bine, dacă nu, să le fie de bine.

– Nu am discutat despre un protocol de guvernare, şi după ziua de astăzi nici nu mai contează. Nu mă interesează ce fac.

Politic este treaba lor. Primul responsabil este partidul cel mai mare: PDL. După ziua de azi chiar nu mai aştept nimic de la ei. Am văzut nişte reacţii şi îmi arată că au dimensiune mică ca oameni politici. Sper ca această coaliţie să ducă programul cu Fondul mai departe sau atât cât are capacitatea să o facă. Dacă vor trece la populisme nu vor putea să-l ducă.

Nu ne-ar fi bună o criză politică, abia începem să redevenim credibili pe pieţele internaţionale şi un moment de instabilitate ne-ar duce înapoi în zona de risc. M-am săturat să tot fac apel la parlament, iar ei să o trateze ca pe o chestiune facultativă.

– Până în 2012 populaţia nu va avea gaze la preţul pieţei. Nu se mai poate merge ca până acum. În primă fază preţul gazelor trebuie liberalizat pentru industrie.

– Nu se poate guverna populist. Cine se bagă doar pentru putere mai bine să lase pe cei care vor să scoată România din dificultate.

– Eu am vrut un acord pe 2 ani şi pentru că ştiu că vine un an electoral.

– Următorul acord cu FMI este preventiv, acordul de prevenire a populismului. Puteam să întrerupem acordul cu Fondul, putea să fie unul mult mai simplu. Am vrut să continuăm un proces de reformă. Noi avem o problemă mare de performanţă: regiile autonome.

Nu putem fi performanţi economic dacă toate marile regii au pierderi uriaşe. Am stabilit un program care să vizeze eficientizarea acestor regii: reducerea cheltuielilor. Regiile statului generează circa 70% din datoriile firmelor către stat. Toate punctele trecute în programul cu FMI vizează zone de eficientizare.

– Economia României a ieşit din zona de risc. N-am ieşit din criză, ci din zona de risc, dar trebuie să consolidăm stabilitatea macroeconomică. Nu mai suntem în perioada în care trebuia să tăiem. Dar nu va fi veselie. Totul este să stăm în echilibru, pentru că altfel riscăm să nu mai plătim salarii şi pensii. Nu am refuzat ultima tranşă pentru că aveam prea mulţi bani, ci pentru că era destinată Băncii Naţionale, iar la BNR avem acum rezervă suficientă.

– Foarte bine că USL doreşte puterea, dar eu îmi doresc să fac ce trebuie, pentru că ştiu că nu am altă variantă. Odată venit la putere, ce vrei să faci cu ea? Nu mă sperie termenul de 25 martie pentru suspendare. Dacă actuala majoritate pierde majoritatea în Parlament, voi chema partidele la consultări şi voi încerca o soluţie politică. Voi face compromisuri pentru a da ţării un Guvern, dar eu nu cred că se va ajunge aici.

– Cuplul Antonescu-Ponta este comic, pa

What Next?

Related Articles