Dialogul americano-iranian creşte în încordare

Posibile variante de atac israelian asupra Iranului

În timp ce Secretarul de Stat american Hillary Clinton, aflat în vizită la Ierusalim a declarat că Statele Unite vor mobiliza toate mijloacele de care dispun pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară, delegaţie iraniană se afla în Coreea de Nord pentru o serie de discuţii privind crearea unui “front comun împotriva imperialismului şi a hegemoniei”.

În cursul unei conferinţe de presă, după o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Hillary Clinton a declarat că “Aşa cum a spus şi preşedintele (Barack) Obama, lumea întreagă are interesul să împiedice Iranul să obţină arma nucleară. Datorită eforturilor noastre de a mobiliza comunitatea internaţională, Iranul se află sub presiune mai mult ca oricând. Iar această presiune va continua şi va creşte cât timp Iranul nu îşi va îndeplini obligaţiile internaţionale”.

“Am prefera o soluţie diplomatică iar liderii iranieni au încă posibilitatea să ia decizia bună. Alegerea le aparţine în final”, a mai spus ea.

În acelaşi timp Adjunctul ministrului de externe iranian Abbas Araghshi s-a întâlnit în capitala nord-coreeană Phenian cu Kim Yong-Nam, şef al statului nord-coreean.

Abbas Araghshi şi-a exprimat convingerea că relaţiile prieteneşti şi de cooperare între cele două ţări vor continua să se consolideze în viitor, potrivit agenţiei de presă nord-coreene KCNA, care nu furnizează detalii privind conţinutul discuţiilor de la Phenian.

Coreea de Nord şi Iranul sunt în centrul unor drastice sancţiuni internaţionale legate de activitatea nucleară a celor două ţări, care la rândul lor manifestă o profundă ostilitate faţă de Statele Unite ale Americii. În plus, Phenianul este acuzat că i-a fi furnizat Teheranului tehnologie privind rachetele balistice.

Israelul prezintă programul nuclear iranian ca fiind o ameninţare la existenţa sa, referindu-se la declaraţiile repetate ale liderilor republicii islamice privind dispariţia sa. Principalii responsabili israelieni prezintă periodic ameninţarea unei operaţiuni militare, exprimându-şi îndoielile faţă de eficacitatea sancţiunilor împotriva Teheranului care susţine caracterul pur civil al programului său nuclear.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles