Dependenţa Ucrainei de gazul rusesc – speculată din nou

furnizarea de gaz rusesc către Ucraina, mod de  santaj. foto publika

furnizarea de gaz rusesc către Ucraina, mod de santaj. foto publika

Compania energetică rusească de gaze Gazprom a cerut Ucrainei, pe 29 octombrie, să plătească, de urgenţă, o factură de gaz restantă. Acest fapt a dus la reapariţia temerilor legate de un nou “război al gazelor”, şi creşterea presiunii asupra Kievului.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a descris problema plăţii ca fiind una “critică”. Problema plăţii este adusă în discuţie într-un moment sensibil, având în vedere ca luna viitoare Kievul va semna acorduri cu Uniunea Europeană, acorduri care ar putea marca o schimbare istorică, o îndepărtare de fostul imperiu rusesc.

Rusia şi Ucraina au purtat două războaie asupra preţului gazelor, în iernile din 2006 şi 2009, Moscova sistând furnizarea de gaze nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru restul Europei, forţând unele state din Uniunea Europeană să caute surse alternative de energie.

Preşedintele Vladimir Putin doreşte ca Ucraina să se alăture unei uniuni vamale conduse de Moscova, şi pune presiune pe vecinul său, înăsprind reglementările vamale şi interzicând unele importuri.

La începutul acestui an , Rusia a lăsat să se înţeleagă că preţurile gazelor naturale pe care Kievul le-a numit ” exorbitante” ar putea fi reduse în cazul în care acesta aderă la Uniunea vamală. Medvedev a declarat că Rusia ar putea recurge la un sistem de plăţi în avans în cazul în care Ucraina nu va răspunde solicitărilor sale.

Criza energetică pe care o parcurge Ucraina, dependentă în totalitate de gazul rusesc, este o ilustrare concretă a utilizării energiei ca instrument de presiune de către Rusia. Este interesant de urmărit evoluţia acestei situaţii şi cum va gestiona Ucraina această problemă: va reuşi să se îndepărteze de Rusia şi să găseasca surse alternative de energie, apropiindu-se de Uniunea Europeană, sau va fi nevoită să se alăture Uniunii vamale conduse de Moscova?

Sursa: Reuters

Bianca Simion, InfoMondo

What Next?

Related Articles