Democraţia, din nou în pericol?

proteste la Cluj-Napoca, 18 ianuarie 2012. foto InfoMondo

Azi se implinesc 13 ani de la Mineriada din 1999. Atunci, Marşul minerilor spre Bucureşti, adică a peste 15.000 de oameni a fost oprit la Cozia prin semnarea înţelegerii cunoscute sub numele de Pacea de la Cozia. În ianuarie 1999 democraţia a fost în pericol. Dacă minerii ar fi ajuns în Bucureşti, ca în 1990, anarhia s-ar fi instaurat. În guvernul din 1999, Traian Băsescu era ministrul Transporturilor. Culmea, atunci, din funcţia în care se afla, Băsescu a contribuit la atenuarea conflictului deoarece a refuzat categoric să pună la dispoziţia greviştilor garniturile de tren solicitate pentru deplasarea la Bucureşti. Poate, pentru a echilibra rolul din 90 şi 91 când minerii au ajuns cu trenurile la Bucureşti, iar Băsescu era tot ministru al Transporturilor. Între Băsescu de atunci din 1999 şi cel de azi s-a produs o schimbare radicală. Din păcate, în rău.

Tot azi, Curtea Constituţională trebuie să decidă asupra constituţionalităţii Legii privind comasarea alegerilor. Prin această lege asumată de Guvernul Boc se încalcă primul articol din Constituţie, care se referă la separarea puterilor în stat. Se creează haos în rândul electoratului şi se prelungesc mandatele aleşilor locali în mod nejustificat.

Dată fiind starea de fapt – adică a 5-a zi de proteste în 62 de oraşe din ţară – sunt curioasă de felul în care vor înclina balanţa cei de la CCR, ei înşişi fiind nişte judecători numiţi politic, unii, chiar foşti membri de partid. Apropos de faptul că decizia asta ar putea pune – din nou – în pericol democraţia.

De fapt, democraţia ar putea fi în pericol, chiar acum. Căci oare, cum altfel ar putea fi interpretate intervenţiile abuzive ale jandarmilor (mai ales în seara zilei de 15 ianuarie), controalele corporale efectuate de jandarmi asupra participanţilor la protestele paşnice, verificarea actelor de identitate a celor care participă la manifestaţii, reţinerea unora dintre manifestanţi sub pretextul că ar fi avut la ei arme albe. Sau, “băgarea la dubă” a unor tineri care vroiau să primească ajutor din partea ambulanţei. Mă refer la tinerii de la site-ul tustiai.ro care au fost săltaţi şi care au filmat acest lucru.

Că ulterior, unii dintre cei reţinuţi s-au dovedit a fi “jandarmi travestiţi”, fie în ultraşi, fie pur-şi-simplu, în civil, este şi asta o altă poveste. Şi că s-a ajuns la concluzia că doar un singur ultraş a devastat Piaţa Universităţii!?

Şi nu în ultimul rând, azi, Boc are programată o întâlnire cu reprezentanţii USL. După ce, în urmă cu o zi a declarat, în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni pro-PDL că “nu le poate promite protestatarilor mărirea salariilor şi a pensiilor, anularea măsurilor de austeritate decise de Guvern şi nici demisia sa, ci numai dialog pe toate palierele”.

“Într-o democraţie, se spune foarte clar în Constituţie, că Parlamentul este organul suprem reprezentativ al poporului român. Acolo se decide soarta guvernelor, pentru că un guvern lucrează sub controlul Parlamentului (…). Din perspectiva mea individuală, am spus-o de fiecare dată, lucrez la fel, din primul minut până în ultimul minut al funcţiei de prim-ministru,  indiferent cât va dura ea”, a spus Boc.

Oare Boc este, în continuare, inconştient? Probabil, aşteaptă să fie demis… Îi place să fie umilit…

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles