Delegaţie AIEA în vizită la Teheran

Sigla AIEA. foto rfi.

O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) formată din 8 experţi conduşi de Herman Nackaerts, a fost primită la Teheran de reprezentantul Iranului la AIEA, Aliasghar Soltanieh.
Scopul vizitei echipei de specialişti este acela de a încerca să încheie un acord cu Teheranul în care să se menţioneze programul nuclear iranian nu are scop militar.

În vederea edificării echipei AIEA, specialiştii vor încerca să obţină un acces mai extins la anumite instalaţii, documente sau persoane care ar putea ajuta agenţia în ancheta sa.

Acordul va cuprinde, de asemenea, obţinerea permisiunii de a efectua o vizită la baza militară Parchin, unde AIEA suspectează că Iranul a realizat teste de explozii aplicate în domeniul nuclear.

Agenţia suspectează Iranul că a început să lucreze la realizarea armei nucleare înainte de 2003 şi că, şi în prezent, lucrează în acest sens. Faptul a fost dezminţit de Teheran.

“Sperăm că vom fi autorizaţi să mergem la Parchin”, a declarat Nackaerts, adăugând că echipa este pregătită să meargă la faţa locului, dacă Iranul permite accesul.
La mijlocul lunii decembrie, el a declarat că speră se se semneze un acord pe 16 ianuarie. Însă, în urma unor declaraţii făcute de directorul general al Agenţiei, Yukiya Amano, la Tokio, Herman Nackaerts a fost mai rezervat în a face aprecieri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast, a declarat că “speră să se ajungă la un acord global cu AIEA”.

Sursa:MEDIAFAX

What Next?

Related Articles