Delegaţia FMI şi-a încheiat misiunea de evaluare în România

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, a încheiat, sâmbătă, discuţiile cu ministerele şi autorităţile implicate în elaborarea Scrisorii de Intenţie.

La ieşirea din sediul Ministerului Finanţelor Publice, şeful misiunii FMI pentru România, Jefrey Franks, a spus că “au fost făcute progrese foarte bune”.

Delegaţia s-a întâlnit ulterior, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, pentru a-i prezenta rezultatele negocierilor.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii misiunii comune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că din ce a văzut, până în prezent, rezultatul evaluării nu este unul foarte rău, spunându-i şefului misiunii, Jeffrey Franks, că este mai relaxat ca de obicei. Băsescu a precizat că este un susţinător al acestui program. “Sunt un susţinător puternic al acestui program, aşa cum am fost şi al celui iniţial, chiar dacă avem alegeri anul viitor”, a subliniat şeful statului.

Negocierile FMI au început la Bucuresti, din data de 27 aprilie, pentru prima evaluare a noului acord stand-by de tip preventiv încheiat cu România, concluziile urmând să fie prezentate, luni, 9 mai, la sediul Băncii Naţionale.

La sosirea în România, Jeffrey Franks a declarat că punctul central al discuţiilor va fi eficientizarea funcţionării celor 18 companii de stat monitorizate din sectoarele transporturilor şi energiei, dar şi îmbunătăţirea accesării fondurilor structurale europene şi liberalizarea pieţei gazelor.

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanşat de o criză în regiune, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile. În aceste condiţii, toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles