Declaraţiile Preşedintelui UE la finalul Consiliului pentru Afaceri Externe

Herman Van Rompuy . presedintele UE. foto ziareromania

La finalul  Consiliului pentru Afaceri Externe de la Bruxelles, de pe 30 ianuarie, 2012, Preşedintele UE a susţinut o declaraţie de presă. El şi-a reafirmat îngrijorarea cu privire la programul nuclear iranian şi a specificat că membrii Consiliului European au adoptat un pachet substanţial de măsuri restrictive împotriva Iranului.
“Solicit conducerii Iranului să îşi suspende neîntârziat activităţile nucleare cu caracter sensibil şi să îşi respecte pe deplin obligaţiile internaţionale, conform prevederilor din 23 ianuarie ale Consiliului Afaceri Externe. Suntem deschişi
negocierilor aprofundate şi substanţiale cu Iranul şi reafirm angajamentul UE de a continua să lucreze în direcţia unei soluţii diplomatice, în conformitate cu o abordarea duală”, a spus Preşedintele UE.

Herman Van Rompuy a mai afirmat că este îngrijorat de situaţia din Siria şi de escaladarea violenţelor din acestă ţară.
“În final, doresc să îmi exprim îngrijorarea profundă cu privire la situaţia din Siria, precum şi indignarea faţă de continuarea violenţelor şi a represiunii împotriva poporului sirian. Membrii Consiliului European aprobă pe deplin concluziile adoptate de Consiliul Afaceri Externe la 23 ianuarie 2012 si reafirmă apelul Uniunii la încetarea imediată a violenţelor”, a mai spus Herman Van Rompuy.
El a mai spus că, Consiliul pentru Afaceri Externe, luând act de de decizia Ligii Arabe (aceea de a-şi suspenda misiunea de observare din Siria ca reacţie la escaladarea violenţelor din partea autorităţilor siriene) a decis să sprijine în contiunare “eforturile Ligii Statelor Arabe menite să pună capăt violenţelor din Siria şi a salutat decizia Ligii Statelor Arabe de a intensifica cooperarea cu Organizaţia Naţiunilor Unite.
Referitor la Consiliul de Securitate al ONU Herman Van Rompuy a spus că este “imperios necesară o reacţie rapidă” a acestui for internaţional.

“Îi îndemn pe toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU să îşi asume responsabilităţile în privinţa situaţiei din
Siria si să adopte măsurile care se impuneau de multă vreme pentru a pune capăt represiunii din Siria”.

Sursa: comunicat de presă de la Consiliul European

What Next?

Related Articles