Declaraţii ale Angelei Merkel premergătoare summitului G8

summit G8. foto chicagomag

Nu mai e mult până la summitul G8. Se pare că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va lipsi de la reuniune. Va rata astfel, şansa de a “dezgheţa” puţin relaţia cu omologul său american, Barack Obama. Cel puţin asta este părearea celor de la Deutsche Welle.

În acest context, cel al apropiatului G8, cancelarul german Angela Merkel a rostit în faţa parlamentarilor germani un discurs.
Merkel a vorbit despre chestiunile de natură economică şi financiară ce se vor afla pe agenda reuniunii şefilor de stat şi de

guvern din ţările puternic industrializate. Esenţa mesajului Angelei Merkel a fost criza monedei europene şi a Europei în ansamblul ei.
Cancelara a cerut “răbdare” şi a afirmat că acest lucru le va solicita şi celorlalţi lideri din G8 aşteptaţi la Camp David.
Nu există “soluţii-minune”, a avertizat Merkel. Rezolvarea crizei stă în eliminarea cauzelor acesteia. Prima dintre cauze este îndatorarea publică excesivă – împotriva căreia trebuie să se angajeze participanţii la summitul G8, a mai spus Merkel.

Discursul Angelei Merkel a fost ţinut pe fondul unei prelungite neînţelegeri dintre coaliţia de guvernământ consevator-liberală şi opoziţia socialist-ecologistă pe tema Pactului fiscal european.
Merkel nu este de acord cu stimularea creşterii economice finanţată prin acumularea unor noi datorii. Ieşirea din actuala criză nu se poate face decât stimulând creşterea economică, în paralel cu reducerea datoriei publice. Liderul fracţiunii parlamentare social-democrate, Frank-Walter Steinmeier, a pledat, în schimb, pentru “curajul de a genera impulsuri creşterii economice”.

Încurajat de rezultatul alegerilor din Franţa, reprezentantul opoziţiei a criticat “măsurile de austeritate lipsite de fantezie” ale actualei guvernări. Acesta a vorbit despre “semne ale schimbării” ce se fac simţite şi în Germania.

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles