Declaraţia lui Catherine Ashton, referitoare la creşterea numărului cazurilor în care s-a decis pedepsa cu moartea în Iran

UE - Catherine Ashton despre Iran. foto intactnews

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de securitate şi vice-preşedinte al Comisiei, a făcut publică următoarea declaraţie:
“Sunt profund îngrijorată de creşterea numărului execuţiilor în Iran în anul 2011. Acest lucru, împotriva tendinţei existente la nivel mondial, pentru abolirii pedepsei cu moartea.
Potrivit rapoartelor, numărul mare de execuţii în Iran în 2011, situează această ţară pe o poziţie fruntaşă. Mii de persoane riscă să fie executate, inclusiv doamna Sakineh Mohammadi-Ashtiani şi pastorul Youcef Nadarkhani. UE reiterează solicitarea către Iran de a stopa execuţiile. În 2011, în urma unor procese extrem de inechitabile, fără drept de apel şi pentru
infracţiuni minore în conformitate cu standardele internaţionale, nu ar trebui să conducă la pedeapsa capitală.

UE reaminteşte faptul că în ţările în care se menţine, în continuare, pedeapsa cu moartea, această pedeapsă ar trebui aplicată doar în cazul săvârşirii unor crime deosebit de grave.
UE se declară împotriva pedepsei cu moartea.
Prin urmare, solicităm Iranului, stoparea execuţiilor şi introducerea unui moratoriu”, se arată în finalul declaraţiei lui Catherine Ashton.

 

Sursa: comunicat de presă Consiliul Uniunii Europene

What Next?

Related Articles