De prin Europa şi UE

UE - economia-a.blogspot

Republica Moldova tinde să adere la UE. Însă cei aflaţi la guvenare în această ţară cred că integrarea în UE nu trebuie să însemne răcirea relaţiilor cu Rusia şi CSI.
“Cursul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu înseamnă deteriorarea relaţiilor cu Rusia şi CSI”, a evidenţiat premierul R.Moldova, Vlad Filat.
“Nu ar fi rezonabil din partea noastră să refuzăm beneficiile oferite de cooperarea cu Europa”, a adăugat el.

În prezent, guvernul moldovean intenţionează să obţină de la Bruxelles liberalizarea regimului de vize cu UE, accesul la tehnologii avansate şi pieţele europene.

“În acelaşi timp, ne îndreptăm şi spre Est. În timpul apropiat ne vom concentra eforturile pentru ratificarea în Parlament a acordului privind zona de liber schimb în cadrul CSI”, a mai spus Vlad Filat, menţionând că documentul pe care l-a semnat în octombrie 2011 a fost aprobat deja la nivel de executiv.

Franţa
Banca Centrală a Franţei a confirmat estimarea sa anterioară potrivit căreia Produsul Intern Brut al celei de-a doua economii din zona euro a înregistrat un declin de 0,1% în trimestrul trei din 2012. Aceasta, după trei trimestre consecutive de stagnare a economiei, potrivit AFP, preluat de AGERPRES.

Ultima perioadă de recesiune cu care s-a confruntat Franţa a fost în primăvara lui 2009, iar de atunci economia ţării a fost afectată de criza din zona euro.

Din cauza adâncirii crizei, guvernul de la Paris a revizuit în scădere datele privind evoluţia Produsului Intern Brut al Franţei în 2012.
Un declin al Produsul Intern Brut al Franţei în trimestrul trei va însemna că ţara se alătură altor state din UE care sunt în recesiune, cum ar fi Marea Britanie, Grecia, Italia, Portugalia şi Spania.

Italia
“Atitudine incertă a ţării faţă de guvernul Monti”, titrează La Repubblica de la Roma. Potrivit cotidianului, încrederea italienilor în guvernul Monti nu oglindeşte şi satisfacţia lor faţă de politica actualului executiv format din tehnocraţi . Această concluzie a fost desprinsă în urma unui sondaj realizat de “Demos” pentru cotidianul italian.

Potrivit acestui sondaj,52% dintre italieni apreciază măsurile luate de guvernul Monti, iar 55% au încredere în premierul Italiei.
Cu mai puţină încredere sunt creditaţi ceilalţi membrii ai guvernului de tehnocraţi.
Cea mai scăzută încredere au cetăţenii italieni în liderii partidelor politice din ţara lor.

Mulţi italieni consideră că Uniunea Europeană (UE) şi euro au creat numeroase probleme. 23% dintre italieni cred că “Italia s-ar descurca mai bine dacă ar rămâne în afara UE”. 40% dintre italieni cred că “euro înseamnă probleme şi situaţii complicate.
Încrederea faţă de partidele politice, cele care fac parte din majoritate şi din opoziţie, s-a prăbuşit la 5%. Iar cea faţă de Parlament, la 10%, notează La Repubblica.

Italienii nu sunt siguri “când” şi “cum” se va vota la următoarele alegeri parlamentare şi mai ales nu ştiu care va fi noua lege electorală, care vor fi alianţele, cine va candida. În fruntea preferinţelor se află Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, condus de Pierluigi Bersani, care ar obţine 43% din sufragii.
Silvio Berlusconi, fondatorul partidului de dreapta PDL, Poporul Libertăţii, a atins procentul de încredere cel mai scăzut din ultimii ani, cam 20%.
În general, italienii şi-au pierdut încrederea în clasa politică şi în capacitatea acesteia de a rezolva problemele create de criza economică.

Germania
Germania, prin cancelarul său, Merkel, consideră că zona euro nu trebuie “să se spargă” şi că Grecia trebui să rămână în zona euro.
În acest context, miliardarul George Soros cere Germaniei să-şi asume “poziţia de lider al zonei euro şi să pună capăt crizei”. Însă consolidarea acetei zone trebuie să se facă prin creştere economică, prin crearea unei autorităţi fiscale europene şi prin garantarea obligaţiunilor comune” şi nu neapărat prin măsuri dure de austeritate.
În caz contrar, Germania ar trebui – potrivit lui Soros – să părăsească blocul monetar.

“Să conducă sau să plece. Aceasta este decizia legitimă pe care trebuie să o ia Germania. Ori acceptă că soarta lor este legată de restul Europei, îşi asumă riscul de a se ridica sau a se prăbuşi împreună, ori pleacă din euro, pentru că, dacă ar pleca, problemele zonei euro s-ar ameliora. Totul depinde de atitudinea Germaniei. Dacă insistă pe politica de austeritate, sau dacă îşi vor consolida poziţia deflaţionistă actuală fără să mişte, atunci ar fi mai bine chiar şi pentru ei, pe termen lung, să părăsească zona euro”, a declarat Soros într-un interviu pentru Financial Times.

El este un susţinător ferm al integrării europene, însă un critic vehement al modului în care Germania a abordat criza în ultimii doi ani, cu accent pe austeritate.

Sursa: AGERPRES, MEDIAFAX
The Financial Times

What Next?

Related Articles