De pe 1 iunie, romanii pot circula doar cu buletinul si in Elvetia

Începând cu 1 iunie intră în vigoare cel de-al doilea protocol la Acordul de liberă circulaţie semnat de Uniunea Europeană cu Elveţia şi care extinde aceste prevederi şi pentru România şi Bulgaria.

Potrivit acestui protocol, aprobat de elveţieni la 8 februarie prin referendum, pot beneficia de libera circulaţie în Confederaţia Elveţiană cetăţenii români care au un contract de muncă valabil cu un angajator elveţian sau desfăşoară activităţi lucrative independente, precum şi cei care pot demonstra că dispun de suficiente resurse financiare pentru a se întreţine în Elveţia.

Asigurarea de sănătate şi obţinerea unui permis de şedere sunt condiţii obligatorii în toate cazurile.

Conform informaţiilor postate pe site-ul Ambasadei României la Berna, după intrarea în vigoare a Acordului de liberă circulaţie, cetăţenii români pot circula în Elveţia numai cu cartea de identitate valabilă.

Nu va mai fi necesară prezentarea cazierului judiciar în cazul angajării sau încheierii unei căsătorii în Elveţia. Acordul reglementează introducerea graduală a liberei circulaţii a persoanelor între Elveţia şi ţările membre UE şi stabilirea egalităţii de tratament.

Pentru România şi Bulgaria sunt instituite măsuri tranzitorii până în anul 2016, cu posibilitatea prelungirii până în 2019.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles