De la Cotroceni la şefia UDMR

La şedinţa Adunării Generale a reprezentanţilor UDMR Cluj, consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi-a anunţat oficial candidatura la preşedinţia UDMR.

Acesta a precizat că doreşte să fie “alternativa” la actuala conducere a Uniunii.

“Dacă nu aş crede că am şanse, nu aş candida. Se prefigurează că va candida actualul preşedinte sau cineva agreat de actuala conducere, de actualul preşedinte. Mesajul meu este clar: eu sunt alternativa, eu sunt schimbarea. În cadrul comunităţii maghiare este o dorinţă de schimbare, pentru că trendul pe care merge UDMR în momentul de faţă este unul nu de creştere. Eu mizez pe cei care vor schimbare”, a spus consilierul prezidenţial.

Eckstein Kovacs Peter a precizat că are câteva puncte clare în programul cu care va candida şi a dat asigurări că va duce o politică astfel încât să asigure o reprezentare cât mai plenară a comunităţii maghiare din România, în primul rând în Parlament.

“Cu organizaţiile civice, care au şi scopuri politice, e nevoie de o mai mare deschidere şi eu o voi avea. De asemenea, în relaţiile cu partidele din România şi Ungaria este loc de o deschidere mai mare, de o colaborare mai amplă din punct de vedere organizatoric”, a spus candidatul la preşedinţia UDMR.

Potrivit acestuia, dacă UDMR susţine autonomia Ţinutului Secuiesc, este nevoie să se pună accent mai mare pe politica şi politicienii locali, respectiv regionali, iar pentru organizaţiile Uniunii din Secuime şi pentru liderii lor trebuie asigurată o mai mare independenţă în a stabili scopuri.

El a subliniat că, pe lângă sprijinul Platformei Liberale din UDMR, pe care o conduce, şi pe susţinerea UDMR Cluj, mai contează şi pe sprijinul altor filiale judeţene ale Uniunii, pe care nu le-a nominalizat însă.

Eckstein Kovacs susţine că “cel mai puternic” contracandidat ar fi, în opinia sa, actualul şef al Uniunii, Marko Bela. În acelaşi timp însă, el considera că Marko are o problemă de “uzură” având în vedere perioada lungă în care a condus UDMR.

Cum Congresul la care se va alege noua conducere a Uniunii este programat pentru o dată din primele luni ale anului viitor, termenul pentru depunerea candidaturilor expiră în 26 ianuarie. În 11 decembrie este programat Consiliului Reprezentanţilor Unionali, la care se aşteaptă şi decizia lui Marko Bela de a se înscrie în competiţia pentru un nou mandat.

Surse din interiorul Uniunii precizau, pentru “Gândul”, că Marko Bela nu ar mai candida, ci l-ar susţine pentru şefia Uniunii pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, considerat a fi mâna lui dreaptă. Aceleaşi surse susţineau însă că decizia lui Marko depinde de cât de puternici se anunţă a fi contracandidaţii lui Kelemen. Până în prezent, numele vehiculate pentru această competiţie sunt cele ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, liderului deputaţilor Uniunii, Olosz Gergely, şi preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Conform surselor citate, în absenţa lui Marko Bela, cei mai puternici candidaţi ar fi Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles