De la 1 octombrie impozitul minim este eliminat

Pe data de 29 septembrie, guvernul României a elaborat 3 decizii, importante, menite să stimuleze relansarea mediului de afaceri.”Aceste trei decizii sunt legate de sprijinirea mediului de afaceri şi de susţinerea activităţii economice în România. Aşa cum am declarat de multiple ori, am pregătit (…) un pachet legislativ pentru susţinerea mediului de afaceri”, a spus EMil Boc după şedinţa de guvern.
Deciziile sunt următoarele:

1.Eliminarea impozitului minim începând cu 1 octombrie. Aceasta înseamnă că impozitul minim nu va mai fi plătit începând cu data de 1 octombrie, iar, începând cu aceeaşi dată, agenţii economici vor plăti impozit pe profit după regula generală. Domnul minstru Ialomiţianu vă va prezenta toate detaliile şi mecanismele aferente eliminării impozitului minim.

2. Am adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care am luat următoarele decizii în vederea sprijinirii mediului de afaceri:
–  diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen, mecanism prin care firmele aflate în dificultate datorită crizei beneficiază de sprijin din partea statului;
–  reglementarea posibilităţii neînceperii executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de restituire, de rambursare de bani de la stat. Cu alte cuvinte, dacă întreprinzătorul, firma, are de primit bani de la stat nu se va mai declanşa procedura de executare silită sau se va suspenda, dacă a fost începută, pentru că nu este firesc ca o firmă să fie trimisă în faliment dacă are de primit bani de la stat în urma prestaţiilor pe care le-a efectuat.

“Prin această modificare venim în sprijinul acelor firme care au de încasat bani şi s-a deschis împotriva lor procedura de executare silită sau urmează să se se deschidă procedura de executare silită”, a spus Boc.

3. Reglementarea compensării de drept ceea ce înseamnă stingerea creanţelor reciproce chiar în momentul în care creanţele există deodată. Până acum acest lucru se făcea la cerere, prin excelenţă, acum am consacrat, prin modificarea de astăzi, compensarea de drept a acestor creanţe.

Al treilea act normativ, tot în sprijinul mediului de afaceri şi al locurilor de muncă, vizează modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc şi creează locuri de muncă în România pot beneficia de ajutor de stat, adică de sprijin financiar din partea statului român.

“Ce înseamnă aceasta? Firmele care dezvoltă investiţii în România între 5 şi 10 milioane de euro şi creează minim 50 de locuri de muncă beneficiază de compensarea a până la 50% din valoarea investiţiei. Aceasta înseamnă că dacă ai făcut o investiţie de 50 de milioane de euro statul poate să vină să te susţină cu o compensare de până la jumătate, deci până la 25 de milioane de euro”.

“Acum am coborât plafoanele, pentru că pînă acum plafonul era 30 de milioane de euro de investiţie cu obligaţia de a crea minim 300 de locuri, sau 10 -20 milioane de euro cu obligaţia de a crea 100 de locuri de muncă. Acum am modificat aceste plafoane în sensul că, şi dacă realizezi o investiţie între 5 şi 10 milioane de euro şi creezi minim 50 de locuri de muncă, beneficiezi de sprijinul statului pentru dezvoltarea afacerii cu maxim 50% din valoarea investiţiei pe care o primeşti ca ajutor de stat din partea Ministerului Finanţelor”.

Sursa: comunicat de presa de la Guvernul României

What Next?

Related Articles