De la 1 aprilie se merge la medicul de familie doar cu programare

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, marţi, 23 februarie, Ordinul care aprobă măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii.


“Noile măsuri luate de către Ministerul Sănătăţii vor creşte calitatea actului medical, dar şi satisfacţia pacientului. Vrem să modificăm comportamentul şi mentalitatea furnizorului de servicii medicale în ceea ce priveşte respectul pentru pacient, dar şi percepţia bolnavului faţă de condiţiile în care se realizează actul medical. Prin introducerea acestei măsuri simple de programare a serviciilor medicale va creşte accesibilitatea bolnavilor la asistenţa medicală în ambulatoriu”, a declarat ministrul.

Începând 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară şi din cele de asistenţa medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări telefonice, sau prin alte mijloace, efectuată cu cel puţin 24 ore înainte de data dorită.

Cabinetele medicale trebuie să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările.

De la prevederile actului normativ fac excepţie cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu există posibilitatea efectuării programărilor. De asemenea, fac excepţie şi serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care suferă, cert, de o afecţiune acută.

 

 

Sursa: Realitatea

What Next?

Related Articles