De ce a murit, in realitate, Lenin

Vladimir Ilici Lenin a încetat din viaţă în 1924, după o boală îndelungată. Iniţial, istoricii s-au pus de acord asupra faptului că liderul rus a suferit o serie de trei atacuri de cord care, în cele din urmă, i-au cauzat moartea. Recent, au fost descoperite noi informaţii care par să sprijine ipoteza potrivit căreia Lenin ar fi murit de sifilis, boală cu transmitere sexuală.


Liderii sovietici au făcut eforturi semnificative pentru a acoperi motivele reale ale comportamentelor dezordonate şi a izbucnirilor bruşte de furie avute de Lenin înaintea morţii sale, în 1924.

Scriitoarea britanică Helen Rappaport a descoperit însă documente la Universitatea Columbia din New York despre care consideră că sunt probe, indicând faptul că moartea lui Lenin a survenit ca urmare a unui neurosifilis (endartitis luetica), o formă a sifilisului care afectează creierul.

Scriitoarea a descoperit informaţii despre adevărata natură a bolii lui Lenin în documente redactate de cercetătorul rus Ivan Pavlov, aflate la universitatea americană.

Pavlov, laureat al premiului Nobel şi faimos pentru lucrările sale de condiţionare comportamentală realizate pe câini, a afirmat că “revoluţia a fost făcută de un nebun căruia sifilisul îi afectase creierul”, potrivit descoperirilor făcute de Rappaport.

Rappaport, care a scris mai multe cărţi despre istoria Rusiei, crede că este posibil ca Lenin să se fi infectat cu sifilis după ce a înteţinut relaţii sexuale cu o prostituată pariziană, în 1902.

Sovieticii au explicat comportamentul instabil al lui Lenin prin faptul că acesta suferea de arteroscleroză, boală care afectează creierul şi pe care sifilisul o imită în ceea ce priveşte simptomele.

De la sfârşitul lui 1921, liderul rus a suferit o serie de atacuri cerebrale, care i-au indus progresiv starea de paralizie.

Rappaport susţine că sifilisul l-ar fi făcut pe Lenin ca, înaintea morţii, să fie “un personaj confuz şi neajutorat, cu greutăţi în exprimare şi cu o privire nebună şi fixă”.

 

 

Sursa: MEDIAFAX 

What Next?

Related Articles