De ce a fost Traian Băsescu în Qatar?

Basescu si Seicul Qatarului. foto zf

Oare de ce a fost Traian Băsescu în Qatar? Aceasta este întrebarea pe care mi-am pus-o, după ce am urmărit puţin agenda “de lucru” a preşedintelui, din ultimele zile.
Voi arunca o scurtă privire retrospectivă pe data de 18 noiembrie când, potrivit Al Arabiya, între preşedintele Băsescu şi Şeicul Qatarului, Hamad bin Khalifa Al Thani a avut loc o convorbire telefonică. Potrivit Al Arabiya subiectele abordate s-au referit la relaţiile bilaterale şi la consolidarea cooperării dintre cele două state.
În dimineaţa zilei de 22 noiembrie pe site-ul preşedinţiei a fost postat un scurt comunicat:
“Preşedintele României, Traian Basescu, va efectua marti, 22 noiembrie a.c., o vizită de lucru în Qatar, la invitaţia Alteţei Sale Şeicul Hamad Bin Khalifa Al Thani, Emirul Statului Qatar”. Atât şi nimic mai mult. Nu tu subiecte de discuţie, nu tu cât va dura vizita, nu nimic interesant.
Tot în dimineaţa aceleiaşi zile, Traian Băsescu a avut, înainte de a pleca în Qatar, o întâlnire cu Mugur Isărescu. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în următorul context: România a eşuat în încercarea de a se împrumuta în dolari de pe piaţa americană prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), iar Guvernul Boc se pregăteşte să aprobe, în această saptamână, proiectul de buget pentru 2012.La întâlnirea dintre cei doi, Emil Boc nu a participat.
În seara zilei de 22 noiembrie, Emirul Qatarului, şeicul Hamad bin Khalifa Al-Thani, s-a întâlnit la palatul Al Wajabh din Doha, cu preşedintele României, Traian Băsescu. Potrivit AGERPRES care citează Qatar News Agency, Traian Băsescu s-a aflat într-o vizită de câteva ore în acest stat din Golful Persic. Se pare că cei doi şefi de stat au analizat stadiul relaţiilor bilaterale şi modalităţile de intensificare a acestora.
De asemenea, au mai fost trecute în revistă probleme regionale şi internaţionale de interes comun.
Preşedintele României a părăsit Statul Qatar în cursul serii de 22 noiembrie.
Concluzionând turul de forţă făcut de Traian Băsescu voi fi tentată să afirm că s-a dus să ceară bani cu “împrumut”. Normal, pentru România. Dacă tot nu sunt bani de pensii şi salarii… Iată cum se zbate preşedintele pentru noi toţi!
Singurul lucru pe care nu l-am înţeles este “sărăcia” de date  – hai să zicem – slaba mediatizare a faptului că preşedintele aleargă prin lumea largă pentru binele poporului său.

Adică, dacă madame Udrea se duce la întâlnire cu Prinţul Marii Britanii, spre folosul turismului românesc, şi este foarte mediatizată această treabă, de ce nu se zice mai nimic de vizita preşedintelui în Qatar? Că doar e de bine, nu?

Notă: Un posibil răspuns l-am găsit citind articolul lui Mihai Goţiu, intitulat “EXCLUSIV: AUR ROMÂNESC PENTRU ARABI. Băsescu l-a sunat vineri pe Emirul Hamad bin Khalifa Al Thani, care, prin Qatar Holdings, a pus ochii pe aurul din Hunedoara”  articol postat pe Voxpublica.

 

Sorina Bruj

Surse: comunicat preşedinţia României, Al Arabiya, AGERPRES, Mihai Goţiu, voxpublica

 

What Next?

Related Articles

2 Responses to "De ce a fost Traian Băsescu în Qatar?"

  1. Ciprian says:

    Adica, inteleg eu, Basescu e un fel de agent economic. Oare ce face ministerul economiei si ministerul de externe care se presupune are depratmente specializate in a promova interesele economice ale Romaniei?

    problema care se pune e a castigului statului roman din afecrea cu aurul Apusenilor.

    De acord ca trebuie adusi bani in Romania din zona Golfului si a Chinei singurele zone unde se mai gasesc bani ieftini.

  2. mega2005 says:

    Nu s-a dus pentru tara lui,..nuuuuu, s-a dus sa mai faca vreo smecherie tipic securistoida,..are el niste informatii pe care s-a gandit sa le puna pe tapet la puturosii astia de arabi care stau cu curul pe petrol….