Date despre tiganii din Italia

Situaţia comunităţii de tigani din regiunea Lazio a fost subiectul dezbătut la o reuniune organizată de ONG-ul italian “Opera Nomadi” la sediul din Roma al Parlamentului European.

Conform statisticilor realizate de reprezentanţii organizaţiei, din cei 10 mii de tigani din Roma şi din împrejurimi, 60% provin din ţările balcanice, iar 40% sunt italieni.

Trei din cinci copii de etnie romă (tigani) trăiesc în condiţii anormale, fără apă, căldură, îmbrăcăminte, mâncare, fără şcoală, fără acces la cultură. Opt din 400 de adolescenţi romi merg la liceu şi zero la facultate. În plus apare, astăzi, consumul de droguri care a atins deja un procent de 10% din populaţia nomadă tânără prezentă în regiunea Lazio.

Preşedintele “Opera Nomadi”, Massimo Converso: “Putem să afirmăm că doar un sfert dintre copiii rromi din Roma frecventează şcolile. Deci, o situaţie gravă care nu poate fi acceptată, la mijloc fiind vorba şi de miliarde de euro din bugetul statului.

La situaţia actuală s-a ajuns şi din cauza autorităţilor care n-au accesat până acum fondurile europene, consideră europarlamentarul, Roberta Angellili: Noi vrem să fim sprijiniţi de Comisia Europeană cu proiecte, cu propuneri, cu finanţări importante pentru că vrem să investim în şcolarizare, într-un mediu de lucru, vrem să investim pentru a asigura un viitor pozitiv pentru poporul rom. Nu e posibil să condamnăm poporul rom la un destin de sărăcie, marginalizare şi excludere socială.

sursa: RADOR

What Next?

Related Articles