Transferul de autoritate UNMIK – EULEX in Kosovo – amanat

Misiunea UE in Kosovo este posibil sa nu fie pe deplin operationala din data de 15 iunie, asa cum se preconizase. Aceasta, datorita opozitiei manifestate de Serbia si Rusia, opozitie care blocheaza transferul de responsabilitate dinspre ONU spre UE si spre autoritatile locale.


Potrivit planului initial, misiunea UNMIK al ONU, care s-a ocupat de administrarea provinciei Kosovo inca din 1999, trebuia sa faca transferul de putere catre autoritatile locale si UE incepand cu data de 15 iunie. Dupa aceasta data, UE ar fi trebuit sa sprijine autoritatile cu forte de politie si cu personal juridic, in timp ce fortele NATO ar fi continuat sa asigure securitatea si stabilitatea in Kosovo.

Serbia si Rusia, prin gestul lor, de nerecunoastere a independentei Kosovo-ului, independenta unilateral proclamata la 17 februarie, au blocat transferul de responsabilitati.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a evitat sa faca declaratii clare pe marginea acestui subiect. La randul sau, seful misiunii EULEX, Yves de Kermabon, a afirmat ca “nu se vor face mari progrese in acest sens, atata vreme cat nu exista un cadru politic mai clar specificat. Pentru moment misiunea se afla in standby, asteptand decizia ONU.

 

Sursa: EUobserver

What Next?

Related Articles