D’ale cancanului: Carabulea blestemat de Mitropolia Ardealului

Se pare că între conducerea Mitropoliei Ardealului şi patronul firmei Atlassib, Ilie Carabulea, există un adevărat război. Scandalul nu e recent, el durează de câţiva ani, iar miza o reprezintă fostul hotel “Bulevard”, actualul “Continental Forum” situat în centrul Sibiului.

Povestea sună cam aşa: hotelul, aflat în proprietatea Bisericii, a fost închiriat în 1968, pe 99 de ani, societăţii I.H.R. Sibiu, dar a reziliat contractul după Revoluţie, în 1991.

Societatea Cibinul SA, “continuatoarea” primei firme, ar fi refuzat eliberarea imobilului sau plata vreunei chirii. Aceasta, conform unui comunicat de presă al
Mitropoliei.

“În plus, hotărârea CSJ – Secţia Comercială, nr.6079 din 21 octombrie 2002 obligă Arhiepiscopia, ca proprietar, la plata sumei de 13.154.421.127 lei, reprezentând „contravaloare investiţii”, sumă achitată prin ordin de plată nr.28 din 15 ianuarie 2003, din banii obţinuţi de Biserică cu „paiul de lumânare” şi din „bănuţul văduvei!”.  Timp de 5 ani (martie 2000 – octombrie 2005), cei care au primit suma compensatorie investiţiilor făcute (de stat!) nu au plătit nimic proprietarului, acesta fiind obligat să apeleze la justiţie, pentru a-şi recupera prejudiciul, care a fost estimat la suma de 453.780 USD. Au urmat 7 ani de acţiuni judiciare (2003-2010), „de la Ana la Caiafa!”, de la Sibiu, Alba Iulia, Oradea, Craiova, de la Secţia comercială la cea civilă şi invers, şi chiar la Curtea Constituţională, iar acum recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul Mitropoliei.

Prin sentinţa civilă nr.55 din 10 martie 2008, pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 102/63/2004, “SC Cibinul SA este obligată la plata către Arhiepiscopia Sibiului a sumei de 1.559.260,38 RON, „reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului Hotel ‹Bulevard› Sibiu, pentru perioada 11 martie 2000 – octombrie 2005” şi a sumei de 28.710,08 RON cheltuieli de judecată.

Sentinţa a fost investită cu titlul executoriu.

Mitropolia este furioasă din cale-afară că nu a primit aceşti bani. Şi susţine că a primit de la Carabulea doar promisiuni! Neputincioşi parcă, reprezentanţii Bisericii trec la ameninţări. Ameninţări ce sunt mai mult divine decât pământeşti: “În ciuda modalităţilor juridice, folosite cu măiestrie 7 ani, de către datornicii Bisericii, pentru a amâna încheierea cinstită a conflictului, făcându-se acum Contestare la executare, fără nici un dialog, pentru ca bunul Bisericii lui Hristos să nu fie folosit pe nedrept de cineva, iar acesta să cadă sub pedeapsa necruţătoare a lui Dumnezeu, vom continua acţiunile în justiţie până la recuperarea prejudiciului.”

Ultimatumul bisericesc sună parcă apocaliptic: “Dacă nu se va dovedi înţelegere din partea celor ce au păgubit Biserica cu o asemenea valoare, sporind doar a lor avuţii, între Arhiepiscopia Sibiului şi societatea care ne-a păgubit nu va mai exista nici o legătură!”
“Preoţii noştri vor fi rugaţi să nu solicite nici un ajutor, dar nici să primească vreun sprijin de la aceştia, pentru că este incompatibilă calitatea de „ctitor şi binefăcător”, cu cea de „păgubitor al Bisericii!” Mustrarea cea dreaptă a lui Dumnezeu e mai greu de purtat decât orice pedeapsă omenească, trecând din neam în neam! Iar, oamenii lui Dumnezeu din Justiţia acestei lumi să continue să urmărească punerea în aplicare a hotărârilor lor reparatorii”, se arată în comunicat.

 

 

Sursa: Realitatea Net

What Next?

Related Articles