Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a stabilit un calendar pentru reluarea negocierilor palestiniano-israeliene

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu

Ca urmare a depunerii cererii Autorităţii Naţionale Palestiniene de aderare la ONU, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu – SUA, ONU, Rusia şi UE, a reacţionat făcând o ofertă detaliată de reluare a dialogului.

Finalizarea negocierilor este prevăzută cel mai târziu la sfârşitul lui 2012.

Declaraţia Cvartetului a fost făcută după depunerea cererii de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi răspunsul iritat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Calendarul propus de cvartet:

  • Israelienii şi palestinienii se vor întâlni într-o primă fază într-o lună pentru a stabili “un calendar şi o metodă de negocieri”. Angajamentul de a ajunge la un acord definitiv la sfârşitul lui 2012 “cel mai târziu” va fi luat chiar la această reuniune “pregătitoare”.

 

  • Părţile vor prezenta apoi “propuneri complete în trei luni” privind securitatea şi problema frontierelor şi îşi vor lua angajamentul să înregistreze “progrese substanţiale în şase luni”.

Cvartetul nu abordează problema spinoasă a coloniilor evreieşti şi nici cererea Israelului de a fi considerat un stat-naţiune al poporului evreu.

  • Planul prevede în schimb o conferinţă internaţională la Moscova pentru a evalua progresul discuţiilor “la un moment convenit” ulterior.

 

  • O conferinţă a donatorilor pentru Palestina va avea loc, de asemenea, la o dată neprecizată. Miercuri, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a evocat deja o astfel de conferinţă, care va avea loc în Franţa pe parcursul toamnei.

Oferta lui Sarkozy prezintă şi alte puncte comune cu cea a Cvartetului deoarece Franţa a participat în mare parte la elaborarea declaraţiei publicate vineri. Eforturile preşedintelui francez au suscitat interesul palestinienilor şi refuzul israelienilor.

Declaraţia este foarte puţin detaliată pe fond. Ea se referă la discursul lui Barack Obama din mai, în care preşedintele american a propus negocierea pe baza frontierelor dinaintea războiului israeliano-palestinian din 1967, cu schimburi de teritorii acceptate de ambele părţi pentru a ţine cont de evoluţiile ulterioare.

sursa:  MEDIAFAX

What Next?

Related Articles