Cutremur de foarte mare intensitate în Japonia. Alertă de tsunami pentru zona Pacificului

Tsunami declansat de cutremurul de 8,9 din Japonia 11 martie 2011 foto BBC

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi.

În urma cutremurului a fost declanşat un val tsunami. Ca urmare, o alertă de tsunami a fost emisă vineri, incluzând Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Australia, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia, Hawaii şi America de Sud.

O replică având magnitudinea de 6,7 a cutremurului puternic care a afectat vineri Japonia s-a produs în largul regiunii Tokyo, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie.

Câteva zeci de persoane au fost declarate dispărute, dar potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, bilanţul ar urma să crească, iar Ministerul Apărării a trimis nave pentru a participa la operaţiunile de salvare.

Autorităţile japoneze au avertizat împotriva unor valuri care ar putea ajunge până la şase metri înălţime, iar televiziunea publică NHK a anunţat un tsunami de 4,2 metri înălţime în portul Kamaishi, în prefectura Iwate (nord-est).

La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanţă, zgârie-norii, construiţi pe structuri paraseismice speciale, s-au clătinat îndelung, după seismul care a durat peste două minute.

Mai multe incendii au fost semnalate în capitală, unde ar fi mai mulţi răniţi, potrivit presei.

Aeroportul internaţional Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul şi a decis să îşi evacueze clădirile.

Televiziunile şi-au oprit emisia pentru a transmite în direct imagini din Tokyo.

Cinci centrale nucleare au fost închise în Japonia.

În Japonia, valuri de 4,20 de metri înălţime au ajuns pe coasta Pacificului. Un tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai (nord-est). Alte puncte de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câţiva metri.

Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere, au fost oprite în apropiere de Tokyo şi în nord-estul Japoniei

Traficul aerian a fost oprit în marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuare verificau starea pistelor.

Trenurile expres Shinkansen au fost imediat oprite în întreaga zonă de nord-est a arhipelagului şi autostrăzile din regiunea Tokyo au fost închise la câteva minute după cutremur.

Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.

În capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles