Cum se decide soarta românilor!

Roberta Anastase meditând la soarta românilor... foto MEDIAFAX

 

 

 

Azi, într-un mod “şmecheresc” (cum bine aprecia un deputat PSD, Mircea Duşa, parcă) pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor,la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a fost introdus Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 80/2010. Ce presupune această Ordonanţă? Presupune îngheţarea salariilor şi pensiilor din sectorul public pentru anul 2012, la nivelul lunii decembrie 2011.

Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri. E de la sine înţeles că Opoziţia a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR).

Opoziţia a criticat acest demers, susţinând că în acest caz forul se “descalifică”.

Deputata PSD, Aura Vasile, a cerut prelungirea programului de dezbatere. Aceasta, după ce ea a sesizat că deputaţii NU AU primit raportul asupra acestui proiect de lege.

La reluarea dezbaterilor, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a criticat “modul şmecheresc” în care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerând acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii să studieze raportul. În plus, el a arătat că PSD nu va vota acest proiect de lege.

Roberta Anastase, preşedintele Camerei, a afirmat (în stilu-i caracteristic) că “plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ în şedinţa de plen de marţi.

În replică, PNL-istul Eugen Nicolăescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget. Propunerea sa a fost însă respinsă de plen.

“Dacă majoritatea va reuşi să voteze acest proiect de lege, îl vom contesta imediat la Curtea Constituţională”, a spus Nicolăescu, citat de AGERPRES.

El a motivat că un proiect de lege nu poate fi modificat substanţial în Camera decizională. Nicolăescu a susţinut că “au fost introduse un noian de capitole noi”.

“În situaţia în care într-una din Camere, în speţă Camera decizională, se introduc capitole noi care nu au de-a face cu textul iniţial, proiectul de lege trebuie să se întoarcă la prima Cameră sesizată să se ia cunoştinţă, să se exprime asupra acestor propuneri şi după aceea se întoarce la a doua Cameră, care este Camera decizională”, a explicat el.

Nicolăescu a subliniat că “prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate şi intrarea în vigoare a legii pensiilor se amână de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate”.

Şi alţi membri ai opoziţiei – social-democraţii Viorel Ştefan şi Mircea Duşa – au arătat că PSD va contesta la CCR acest proiect de lege.

“Încălcaţi cu nonşalanţă Constituţia, pentru că Parlamentul României a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 şi dumneavoastră aţi adăugat o nouă lege acestei sesizări şi noi suntem în afara cadrului de sesizare. Este neconstituţional. Vom ataca la CCR această lege şi în mod cert nu vă va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum aţi motivat urgenţa”, a spus Viorel Ştefan.

Mircea Duşa a arătat că “prin acest proiect de lege se încalcă dreptul la viaţă al românilor”.

Aşadar, cum se decide soarta românilor? Într-adevăr, încălcând “dreptul la viaţă” ca să-l citez pe Mircea Duşa. Căci cum altfel se poate numi un astfel de proiect prin care se strânge şi mai mult cureaua… Însă, acum, în jurul gâtului…

 

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles